Timpul Liber

Festivaluri europene cu scriitori basarabeni

La cea de-a şaptea ediţie a Festivalului European de Teatru Primăvara din Paris, Republica Moldova va fi reprezentată de Nicoleta Esinencu cu spectacolele Fuck you, Europa şi A(II) Rh + şi de Mihai Fusu cu spectacolul RASSM. Cele două spectacole după piesele omonime ale Nicoletei Esinencu vor fi prezentate pe 10 şi 11 mai, iar monodrama regizată de Mihai Fusu va fi scoasă pe rampă pe 15 mai. Spectacolul cu care regizorul Mihai Fusu va fi prezent la mijlocul lui mai la Paris e un colaj după textele poeţilor proletcultişti din RASSM (aşa se numeşte şi spectacolul – RASSM), victime ale represaliilor staliniste din 1937. Cu toate că aceştia credeau orbeşte în idealurile comuniste, au fost ucişi într-un mod barbar de comisarii sovietici. Se pare că singura lor vină fusese doar aceea că şi-au scris textele în română. Nu i-a salvat nici măcar faptul că erau nişte texte obediente şi slugarnice.

Iulian Ciocan la Festivalul PEN World Voices de la New York

La sfârşitul lunii mai, în cadrul festivalului a avut loc lansarea antologiei „Best European Fiction”, în care a fost inclusă şi o proză a scriitorului basarabean Iulian Ciocan. Lansarea propriu-zisă a fost însoţită de un dialog pe care l-a purtat scriitorul chişiănuian cu editorul Aleksander Hemon si autorul prefeţei, Colum McCann, despre literatura europeană. Evenimentul s-a consumat cu lectura fragmentului antologat. Romanul Tărâmul lui Saşa Kozak din care a fost selectat pasajul a apărut de curând în limba română la editura bucureşteană Tracus Arte.

Un volum despre foametea basarabeană editat de Academia Română

Volumul de interviuri În gura foametei (mărturii ale supravieţuitorilor) este pe cale să apară la editura Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române. Cartea e realizată de regretatul scriitor Alexei Vakulovski, tatăl fraţilor Mihai şi Alexandru Vakulovski. Aceasta e prima carte din vasta moştenire literară a scriitorului pe punctul de-a fi publicată. Aşteptăm şi celelalte volume ale scriitorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *