CSI / RusiaRăzboiUcraina

”Fie câştigăm războiul, fie încetăm să mai existăm”, vicepreşedintele Parlamentului rus nu vrea pace în Ucraina

Declaraţia poate părea uimitoare. Afirmaţie generală, nu total. Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei din 2016, a vorbit despre războiul contra Ucrainei. ”În acest moment, suntem în situaţia în care fie câştigăm războiul, fie încetăm să mai existăm ca popor şi ca naţiune. Nu există cale de mijloc”, relatează La Libre Belgique.

Aceste spuse ies oarecum din normal, deoarece este rar ca un politician să menţioneze o înfrâgere în acest război.

Dar el a mers apoi mai departe: ”Nu există cale de mijloc. Noi sau ei. Nivelul de amărăciune nu ne spune decât un lucru: fie noi îi distrugem, fie ei ne distrug”.

Această declaraţie urmăreşte mai ales un lucru: să-şi unească poporul. Folosirea tehnicii ”noi contra restului lunii” este utilă în această privinţă.

”Discuțiile despre contraofensiva eșuată a Ucrainei și reacțiile unor împuțiți de europeni sunt inutile, după părerea mea. În ţara noastra, avem nevoie de unitate. Trebuie să ne unim în jurul comandatului suprem (preşedintele rus, Vladimir Putin, n. red.)”, a adăugat el.

Dovadă că el nu crede deloc în pace. Spre deosebire de Vladimir Putin, care declarase următoarele: ”Iniţiativa în sine, ca orice altă iniţiativă de pace, este bună pentru că urmăreşte să găsească o soluţie paşnică la conflict. După întâlnirea noastră de la Sankt Petrersburg de acum o lună şi jumătate, dispoziţiile şi punctele iniţiativei de pace cu Ucraina au fost puse în aplicare: sunt 10 puncte în total, dintre care unul este schimbul de prizonieri, rezolvarea problemelor familiale şi umanitare legate de copii etc”.

Totuşi, o pace nu este pentru viitorul apropiat, pentru că rămâne un afurisit de minus.

”Exisă lucruri care sunt greu de pus în practică sau irealizabile. De exemplu, clauza de ”încetare a focului”. Armata ucraineană înaintează, este în atac, pune în practica o ofensivă strategică, la scară mare. De ce ar trebui noi să cerem o încetare a focului? Nu putem pune în aplicare o încetare a focului când suntem atacaţi”.

Duminică, Rusia a anunţat că a respins două atacuri distincte de drone ucrainene care au ţintit un important cartier de afaceri din Moscova şi din Crimeea anexată, fără a face victime. De partea sa, Kievul afirmă că Moscova ar fi pierdut 480 de soldaţi, 14 tancuri, 11 vehicule blindate şi nouă sistemede artilerie în ultimele zile.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, războiul ”revine treptat pe teritoriul Rusiei”. Preşedintele ucrainean mai afirmă că ţara lui ”devine din ce în ce mai puternică”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *