Actualitate

Fiecare al cincilea copil din Moldova are un părinte peste hotare

Potrivit Ministerului Muncii, în 2012, peste 105 mii de copii din Moldova sau 14 la sută din total, aveau părinţii plecaţi peste hotare. Migraţia este însoţită şi de o serie de riscuri pentru minori. Este vorba despre abandonul şcolar, violenţa şi lipsa de afecţiune. O povară pentru aceşti copii sunt şi sarcinile casnice sporite, mai ales pentru cei de la sate. 

În raportul Ministerului Muncii se mai arată că un alt efect negativ poate fi utilizarea ineficientă a banilor primiţi de la părinţi, în special de către adolescenţi. Ca urmare, unii dintre ei riscă să devină consumatori de alcool, droguri, ţigări, să întreţină relaţii sexuale timpurii ori să fie atraşi în cercuri de influenţă delincventă. 

Datele oficiale mai arată că 19 la sută dintre copiii cu părinţi plecaţi în străinătate sunt bruscaţi verbal de prieteni, 17 procente se confruntă cu astfel de situaţii în şcoală, iar şase la sută – în societate. La fel, în cercul de prieteni, 17 la sută dintre copiii cu părinţi plecaţi sunt nevoiţi să îndure şi violenţa fizică. Patru la sută dintre ei se confruntă cu astfel de situaţii în societate şi aproape trei la sută – în şcoală. 

Timpul.md via Publika.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *