Film

FIFD CRONOGRAF XI, o ediție plină de surprize cinematografice

CRONOGRAF-ul a ieșit din limitele unui singur spațiu, extinzându-și evenimentele, proiecțiile şi locaţiile. 

Astfel, în cele trei secțiuni tradiționale, care anul acesta însumează 39 de producții în competiție pentru trofeele Festivalului, selectate din peste 250 de filme, în Secțiunea Principală vor fi proiectate 22 de filme din 18 țări, la cadRO – 18 filme din 5 țări și 9 lucrări la Secţiunea Producții Locale. În plus echipa CRONOGRAF a pregătit publicului cinefil din Chișinău 6 evenimente speciale, care se vor desfășura în trei locații diferite – cinematografele ODEON și GAUDEAMUS și Centrul Comercial Shopping MallDova.

Un spaţiu aparte în programul Festivalului îl ocupă proiecția specială "Cu ochii pe Moldova", ce cuprinde 5 documentare despre Moldova și moldoveni, în lume și acasă, realizate de autori străini. Proiecția conține 4 filme participante la Secțiunea Principală, un film la cadRO, și binecunoscutul "Mama Illegal", filmat timp de 7 ani de regizorul austriac Eduard Moschitz, care va fi prezentat în afara concursului, la Gala de Deschidere. Toate filmele vor fi proiectate la ODEON, in fiecare seara, din 31 mai până pe 2 iunie.

Un alt eveniment de rezonanță îl constituie premierele pentru filmele de ficțiune "Colecția de arome", în regia lui Igor Cobileanski, programat pentru duminică, 2 iunie, ora 20:20, la cinematograful ODEON, și co-producția moldo-română "Toți copiii Domnului", regizat de Adrian Popovici (DOP – Veaceslav Cebotari), ce va fi prezentat vineri, 31 mai, ora 19:00, la GAUDEAMUS.

De asemenea, la categoria premiere, producătoarea din România, Ada Solomon, aduce publicului de la Chișinau documentarul "Aici…adică acolo", în regia Laurei Căpătână Juller. Filmul urmărește cu delicatețe frământările unor copile devenite adolescente în absența părinților. “Aici… adică acolo” este un film despre o problemă globală văzută la microscop – problema migraţiei.

Pentru a trezi interesul tinerilor și al adolescenților pentru filmul documentar, organizatorii au pregătit o proiecție specială pentru ei în prima zi de festival, sub genericul "Un LIKE pentru documentar", ce conține 7 documentare scurte. Secţiunea este una competitivă, iar juriul va fi alcătuit din 5 adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală. Juriul va desemna premiul pentru cel mai bun film, iar tinerii spectatori din sală, punând câte un like documentarului preferat, vor selecta filmul demn de premiul Simpatia Publicului. Proiecția va avea loc joi, 30 mai, ora 13:00, la ODEON şi sâmbătă, 1 iunie, ora 17, la Shopping MallDova.

Tot pentru prima zi, ora 16:00, la ODEON este programată şi Proiecția specială dedicată femeilor refugiate, cu filmul "Ziduri noi" (2012), produs de canalul documentar Al Jazeera și filmat în Ucraina, Belarus și R. Moldova. Filmul oferă o perspectivă unică asupra modului în care femeile persecutate fac faţă circumstanţelor dificile și reflectă modul în care acestea se confruntă cu fenomenul deplasării forţate în contextul Europei de Est. Acest eveniment este organizat în cadrul FIFD CRONOGRAF de Biroul UNHCR în Republica Moldova și Asociaţia pentru abilitarea copilului şi familiei „Ave Copiii”.

Un proiect inedit și interesant este și "Lumea din zori până la apus", in cadrul căruia un grup de documentariști polonezi de renume, ca M. Dembinski, M. Drygas, J. Blawut, M. Lozinski, P. Lozinski, V. Żelakeviciute, J. Petrycki, R. Listopad, organizează ateliere de film în diferite orașe din întreaga lume, iar vara aceasta proiectul va fi realizat și la Chișinău. Studenții, sub supravegherea artistică a profesorilor, vor lucra, timp de 3 săptămâni, la câteva schițe documentare. Ansamblul acestora va crea un film documentar de o oră, reprezentând un portret al orașului. Proiectia de la Shopping MallDova din 2 iunie, incepând cu ora 13:00, va conține filmele realizate în 2011, la Moscova, Kiev, Minsk, Tokyo și Beijing.

Șirul evenimentelor speciale pentru cea de-a XI-a editie a FIFD CRONOGRAF o va încheia ciclul de filme din cadrul proiectiei "Școala poloneză de film". Admiratorii filmului polonez vor putea viziona cele 8 documentare – patru filme clasice din anii ’60 – ’70 și patru realizate după 2000. Evenimentul e programat pentru 3 iunie, de la ora 15:00, la cinematograful ODEON.

Pentru mai multe detalii despre programul și filmele FIFD CRONOGRAF, vizitați pagina oficială cronograf.md sau accesați pagina de fb facebook.com/IDFF.CRONOGRAF.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *