Politică

Filat acuzat DIRECT de procurorul general că este implicat în JAFUL SECOLULUI. Deputații decid ridicarea imunității

Potrivit rechizitorilor, în timpul când era premier a extorcat si a primit de la Ilan Shor bunuri şi servici ce nu i se cuvin în suma de 60 de milioane de dolari.

”Deși se afirmă că instituțiile de drept nu avansează în fraudele bancare, afirm că se lucrează. Avem rezultate și chiar recent câteva dosare au fost transmise în instanță. Au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari în respectivele fraude. Vin cu o colicitare pentru a cere retragerea imunității lui Vlad Filat pentru acțiuni de corupție și implicarea directă în fraudele bancare.

Astfel, potrivit anchetei, "în perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bani, bunuri şi servicii în suma de 60 de milioane de dolari SUA.

Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi s-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.

În perioada 2013-2015, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri şi servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice să adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentară de acţiuni BEM, fără participarea statului şi preluarea Consiliului de Administrare al BEM de către Ilan Shor.

Spălarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrată prin probe materiale care confirmă afilierea lui Vlad Filat.

Luând în consideraţie gravitatea acuzaţiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune că Vlad Filat ar putea întreprinde acţuni de influenţare a martorilor, sustragerea cu rea voinţă şi la alte acte de constrângere. Martorii au indicat direct că Vlad Filat a comis acţiunile respective", a citit Andrian Candu din acuzaţiile aduse de către Procuratura Generală liderului PLDM Vlad Filat.

De asemenea, este învinuit de cedarea pachetului majoritar de acțiuni la Banca de Economii. Ar fi asigurat desemnarea lui Ilan Shor la conducerea BEM.

Este vorba de o crimă deosebit de gravă, a menționat procurorul general. El a declarat că Vlad Filat ar încurca activitatea anchetei și ar influența martorii.

Potrivit lui Corneliu Gurin, dacă parlamentul nu va da curs cererrii, acest lucru ar prejudicia ancheta.

În privința demisiei a declarat că este gata să plece oricând dar consideră continuarea reformelor și să contribuie la finalizarea acestui dosar legat de fraudele financiar-bancare”, spune procurorul.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *