Politică

Filat la Narâșkin

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat un spectru larg de subiecte actuale, aflate pe agenda relaţiilor moldo-ruse, menționînd interesul reciproc pentru dezvoltarea și amplificarea lor multidimensională. Narâșkin a remarcat faptul că vizita premierului Filat la Moscova coincide cu inaugurarea Zilelor culturii Republicii Moldova în Federața Rusă și a exprimat convingerea că pe parcusrul acestei vizite vor fi abordate subiecte importante ce vizează atît dimensiunea umanitară cît și ce social-economică a relațiilor bilaterale.

"Pentru noi Republica Moldova este un partener egal și respectat. Cred că acest potențial ar putea poate fi extins inclusiv în contextul cooperării în cadrul CSI”, a menţionat S. Narâșkin. În context, oficialul rus a salutat aprobarea de către Guvernul RM a Acordului cu privire la zona de comeţ liber în CSI și a exprimat speranța că acesta va fi ratificat în curînd și de Parlamentul RM.

Oficialul rus a apreciat pozitiv dinamica dezvoltării relațiilor moldo-ruse, menționînd, totodată, necesitatea impulsionării activității comisiei interguvernamentale pentru cooperare social-economică, în vederea valorificării întregului potențial de dezvoltare a relațiilor bilaterale pe toate dimensiunile de cooperare.

Prim-ministrul Vlad Filat, de asemenea, s-a arătat mulțumit de nivelul de dezvoltare a relațiilor moldo-ruse, menționînd caracterul pragmatic al acestora și a exprimat convingerea că acestea se vor dezvolta dinamic și în continuare. Vlad Filat a subliniat că, actualmente cele două state sînt la etapa implementării înțelegerilor convenite anterior, inclusiv în cadrul Acordului de prietenie şi colaborare între cele două state, semnat acum 10 ani.

Premierul a optat pentru impulsionarea dialogului moldo-rus și extinderea ariei de colaborare în diverse domenii: politic, economic, umanitar, cultural, etc. Filata menționat că relațiile economice între cele două state atestă o creștere, ceea ce se datorează inclusiv eliminării tuturor barierelor comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În context, Prim-ministrul a exprimat interesul Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor ruse în economia țării noastre.

Un subiect aparte al discuției l-a constituit reglementarea problemei transnistrene. Premierul a menționat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate rezultate concrete în acest proces atît la nivelul formatului ofical de negocieri 5+2, cît și în contextul dialogului Chișinău-Tiraspol, în ceea ce ține de soluționarea problemelor ce vizează viața de zi cu zi a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, avînd la bază încrederea.

via Direcţia comunicare şi relaţii cu presa
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *