Actualitate

Filat: Negocierile cu „Gazprom” au intrat în impas, rușii cer ca RM să renunțe la angajamentele față de UE

El a menţionat, că pentru a importa gaze la un preţ mai redus, „Gazprom”-ul i-a propus Moldovei să renunţe la angajamentele faţă de UE privind realizarea pachetelor energetice I şi II, care prevăd, că livrarea şi transportarea gazelor nu poate fi efectuată de una şi aceeaşi companie.
Filat a enunţat, că Moldova şi-a luat anumite angajamente faţă de Uniunea Europeană, după ce a semnat protocolul de aderare la Comunitatea Energetică, de aceea, ea trebuie să implementeze pachetele I şi II ale UE, pentru a nu pierde susţinerea comunităţii europene privind realizarea proiectelor în sfera energetică, de dezvoltare a infrastructurii energetice şi interconectării la sistemele electroenergetice şi de gaze a României şi ţărilor UE, inclusiv.

Totodată, Vlad Filat a exprimat speranţa, că până la sfârşitul anului 2011, Moldova şi „Gazprom”-ul, vor reuşi să încheie un acord reciproc acceptabil şi să semneze un contract nou de livrare a gazelor începând cu anul 2012. La rândul său preşedintele interimar Marian Lupu a declarat, că în situaţia creată Moldova nu trebuie să renunţe la angajamentele luate faţă de UE, ci trebuie să găsească o modalitate mai flexibilă pentru a obţine rezultatele dorite, atât în direcţia occidentală cât şi cea de est.

Reprezentanţii Ministerului Economiei a RM, au comunicat, că în prezent reprezentanţii republicii negociază cu Comisia Europeană şi secretariatul Comunităţii Energetice cu scopul de a găsi soluţia optimală în această situaţie.

După cum s-a comunicat anterior, autorităţile de la Chişinău şi administraţia „Gazprom”-ului deocamdată n-au găsit formula optimală de formare a preţului la gaze şi de tranzit pe teritoriul republicii începând cu anul 2012, pentru a semna contractul respectiv. Anterior reprezentanţii concernului rus au declarat, că negocierile privind livrarea gazelor naturale în RM vor continua şi vor ţine cont de propunerile ce vizează noile proiecte de investiţii pe teritoriul republicii noastre.

Reamintim, că pe 31 decembrie 2011, contractul de livrare a gazelor naturale semnat între RM şi „Gazprom”, pentru perioada 2007-2011, expiră. 

Sursa: TV7.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *