Politică

Filat rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile (VIDEO)

(UPDATE 15.00) Fostul premier Vlad Filat, cercetat penal în dosarul fraudelor bancare, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile.

Judecătoria Buiucani a acceptat solicitarea Procuraturii Anticorupție și a prelungit mandatul de arest pe numele liderului PLDM cu încă o lună, informează Radio Chișinău.

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa a calificat decizia instanței drept nefondată, întrucât ar fi luat drept temei pentru prelungirea mandatului un mesaj transmis de apropiații fostului premier pe o rețea de socializare.

Totodată, apărarea lui Vlad Filat a cerut recuzarea procurorului Adriana Bețișor, pe care o acuză de încălcarea prezumției nevinovăției. Adriana Bețișor nu a comentat această cerere, iar instanța încă nu a luat o decizie.

(Știre inițială) Ultima şedinţa de judecată de pe 24 martie a fost amânată, la judecătorie nu s-au prezentat nici procurorul şi nici avocatul fostului premier. Între timp, mai multe ONG-uri au lansat un apel public prin care solicită ca şedinţele de judecată să fie publice.

 

Vlad Filat, reţinut într-o amplă anchetă anticorupţie, este acuzat de fraudă bancară în formă agravată şi luare de mită, liderul liberal-democrat, un promotor al apropierii R.Moldova de Uniunea Europeană, denunţând o tentativă de orientare a ţării spre Rusia, în contextul unor manifestaţii proruse.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut în octombrie, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului, unde aveau loc proteste organizate de liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi.

Parlamentul moldovean a votat pentru suspendarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Liberal-Democrat (PLDM, aflat la guvernare). În favoarea suspendării imunităţii juridice a deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). "Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o infracţiune deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

"Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală", menţionează sesizarea.

Vlad Filat denunţă acapararea statului şi o tentativă de orientare a Republicii Moldova spre Rusia

La rândul său, Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, subliniind că Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie ar fi controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Filat a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care a fost preluată de premierul Valeriu Streleţ. "Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind suspendarea imunităţii mele de deputat. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele", a declarat Vlad Filat. "Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate", a adăugat el.

sursa: protv.md/mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *