Film

Filmele lui Dorian Boguță au umplut sala cinematografului Odeon

Cele patru scurtmetraje reflectă problemele cu care se confruntă omul zi de zi. Sunt niște aspecte ale societății cum ar fi: credința oamenilor în puterile supranaturale, ghinionul în dragoste, singurătate, relația părinți-copii și homosexualitatea.

Despre „Kazimir”, regizorul spune că a fost mai mult o comandă: „M-au sunat de la Festivalul Anonim și m-au întrebat dacă nu vreau să scriu un scenariu cu locul de acțiune în Deltă. M-a intrigat și am decis să filmăm. Și pentru film am mizat pe mister, unde am ajuns să fac un horror, căci în România nu se face horror și acesta oarecum este primul din România”, zice Dorian Boguță.

Pentru scurtmetrajul „Vera”, regizorul a cheltuit 27 mii euro, „De azi înainte”- 44 mii euro, „Kizimir”- 60 mii euro, iar „Sfârșit” a costat opt mii euro. Tot el zice că l-a costat ieftin pentru că cei care l-au ajutat, au fost prietenii, unii au făcut-o pe gratis, iar alții la jumătate de preț. „E important pentru mine, prietenii m-au ajutat și am reușit să fac filme care mă macină pe mine. De exemplu, ultimul film „Sfârșit” este despre ce se întâmplă cu un om atunci cînd realizează că orgoliul, egoismul, autoritatea sa îl depășește și ajunge să facă niște tîmpenii”, mărturisește tînărul regizor.

„Eram curioasă să văd ce fac basarabenii noștri și mă bucur foarte mult că ceea ce fac peste hotare vin acasă și ne prezintă nouă. Îndeosebi eram curioasă că Dorian a făcut școala de actorie în Georgia și nu a făcut-o la noi sau în România. Mi-a plăcut foarte mult ideea filmului „Vera” pentru că personajul principal, un bărbat tânăr se întreba „de ce oare să le iubim pe ele, femeile?” De fapt ne întrebăm și noi de ce să iubim bărbații, pentru că apare o dezamăgire, apoi încă una și tot așa. Desigur, personajul le avea pe ale lui, mici așa cum sunt și noi le avem pe ale noastre, reale și dureroase. De asemenea mi-a plăcut și „De azi înainte” pentru că reflectă ideea relației dintre părinte-copil atunci când se vorbește mai puțin despre sexualitate” zice spectatoarea Irina Dudnic.

Dorian Boguță a absolvit Universitatea de Teatru și Film „Shota Rustaveli” din Georgia și a început cariera de actor la Teatrul Național Chișinău. În 2009 și-a făcut debutul în regie, cu scurt-metrajul „10”, ca apoi să apară „De azi înainte”, „Kazimir” și altele. Anul acesta, regizorul își propune să debuteze cu un lungmetraj.

Georgeta Carasiucenco, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *