Actualitate

(Filmul „Raisa”) Încă un regizor basarabean ne duce faima în lume

Din juriu au făcut parte: Ilona Bicevska (Latvia), Dato Janelidze (Georgia) și Ivan Pavljutškov (Estonia).

După selecțiile de la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015), si cel de la Tallin, scurtmetrajul de ficțiune RAISA va fi proiectat la cea de-a zecea ediţie a MAKING WAVES, Festivalul de Film Românesc din New York, ce va avea loc la Film Society of Lincoln Center între 2-7 decembrie 2015 și între 3-8 decembrie la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, NY. Filmul va fi proiectat duminică, 6 decembrie, de la ora 15.30.

Alături de cele mai bune producții recente românești, retrospective și alte programe speciale, Making Waves prezintă anual începând din 2012 programul special Creative Freedom through Cinema, care exploreaza relația dintre artă, politică si societate în Europa de Est, oferind o platformă de prezentare și dialog cu filme și realizatori din alte tări est-europene. In acest an țârile invitate sunt Moldova și Georgia, și vor prezenta filmele “RAISA” în regia lui Pavel Cuzuioc, "La limita de jos a cerului" în regia lui Igor Cobileanki și "Corn Island" în regia lui George Ovashvili. Alături de cele trei proiecții va fi organizat, de asemenea, un panel despre ce înseamnă să faci astăzi film și despre modul în care relația dintre artă, politică și societate, și libertatea de expresie se traduce în contextul specific din cele două țări invitate și în România. Acesta avea loc dumincă, 6 decembrie 2015 la Lincoln Center.

Cu 4 ani în urmă, documentarul „Doina Groparilor”, regizat de Pavel Cuzuioc si produs de HBO România, a participat la editia din 2011 a MAKING WAVES, Festivalul de Film Românesc din New York.

RAISA (Teaser) from Pavel Cuzuioc on Vimeo.

Despre filmul „Raisa”

Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine. 

Scurtmetrajul de ficțiune RAISA este o producție independentă (Moldova-Austria-România), realizată cu multă pasiune de către regizor și întreaga echipă a filmului. La baza scenariului stă proza scurtă, inspirată din fapte reale, scrisă de Aurelia Zavtoni. Filmările pentru RAISA au durat 5 zile și s-au desfășurat în ianuarie 2015, în locații din Chișinău si suburbii. Post-producția filmului a fost realizată la Viena, Austria.

Sinopsis:
Moldova. Într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi
ceva ce i-ar putea schimba viața.

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Studiază dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film la Academia de Film din Viena.
Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. Doina Groparilor a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, documentarul Das Ewige Warten/The Long Wait, este în post/producție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *