Actualitate

Finalizarea Acordului de Asociere cu UE va fi discutată în următoarele săptămâni

Pe 14 şi 15 martie, la Bruxelles, a avut loc ultima rundă de negocieri a acordului. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul acestei runde au fost reflectate și rezultatele negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat. 
Iniţial se aştepta că Acordul de Asociere cu UE va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în luna noiembrie anul curent. Atât oficialii europeni, cât şi cei locali au spus că semnarea acestuia ar putea întârzia din cauză că este un document voluminos care trebuie tradus în toate limbile statelor membre ale UE şi aprobat de legislativele acestora.

Marșul Unirii la Strasbourg

Duminică, 24 martie 2013, va fi organizat un Marș al Unirii la Strasbourg. Cei prezenți se vor aduna pentru a susține unitatea culturală și etnică a românilor de pretutindeni. Manifestația va începe la ora 11 dimineață în fața sediului Reprezentanței R. Moldova pe lângă Consiliul Europei și se va încheia în fața Parlamentului European. Marșul este autorizat de Prefectura Bas-Rhin și va fi organizat de grupul de inițiativă „Neodacii” din Strasbourg.

Comuna Mahala din Cernăuți vorbește limba română oficial

Decizia a fost luată la Adunarea Generală a comunei Mahala din 10 martie, la care au participat peste 700 de săteni. Românii prezenți la adunare au scandat „Suntem români și româna este limba satelor noastre!”, potrivit portalului Citizen Journal, citat de Moldova.org.
Comuna Mahala are o populație de 2552 de locuitori, preponderent români. Aceasta este a doua localitate din raionul Noua Suliță care declară limba română drept limbă oficială în regiune, conform noii legi ucrainene privind principiile politicii lingvistice. Prima localitate din Ucraina în care a fost acordat limbii române statutul de limbă regională a fost Tărăsăuți.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *