Economie

Financial Times: Averile din Transnistria sunt ameninţate de instabilitatea politică

FT scrie că observatorii pe termen lung aflaţi în regiune nu sunt aşa de siguri în privinţa ideii că Transnistria este "un rai al contrabandiştilor". "Multe lucruri despre contrabandă reprezintă dezinformarea de la Chişinău", a declarat un diplomat european.

Izolarea la care a fost condamnată Transnistria de liderul său, Igor Smirnov, presupune costuri importante. Astfel, nicio altă ţară nu acceptă timbrele sale vamale, ceea ce înseamnă că produsele de export trebuie timbrate mai întâi de autorităţile transnistrene, apoi duse la Chişinău pentru a fi aprobate de autorităţile vamale moldovene, după care duse înapoi către est, pe o rută ce ocoleşte regiunea, pentru a fi exportate prin portul ucrainean Odessa.

O îngrijorare şi mai mare pentru oamenii de afaceri este că R.Moldova ar putea să nu recunoască privatizările realizate de regimul transnsitrean, văzut ca nelegitim.

În plus, odată cu schimbarea de regim din R.Moldova, unde guvernarea lui Vladimir Voronin a fost înlocuită cu o coaliţiei diversă, prooccidentală, mulţi consideră că şi Igor Smirnov este pe cale să fie înlăturat. 

După gândul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *