CSI / Rusia

Financial Times: Rusia a reușit să evite sancțiunile G7 privind plafonarea prețurilor la majoritatea exporturilor sale de petrol

Rusia a reușit să evite sancțiunile G7 asupra majorității exporturilor sale de petrol, o schimbare în fluxurile comerciale care va crește veniturile Kremlinului pe măsură ce țițeiul se apropie de 100 de dolari pe baril.

Aproape trei sferturi din toate fluxurile maritime de țiței rusesc au călătorit fără asigurare occidentală în luna august, o pârghie folosită pentru a aplica plafonul de preț al petrolului de 60 de dolari pe baril impus de G7, potrivit unei analize a înregistrărilor de transport maritim și de asigurare realizate de Financial Times.

Aceasta este în creștere față de aproximativ 50% în această primăvară, potrivit datelor companiei de analiză a transportului de marfă Kpler și ale companiilor de asigurări. Această creștere implică faptul că Moscova devine mai pricepută în a ocoli plafonul, ceea ce îi permite să vândă mai mult din petrolul său la prețuri mai apropiate de cele de pe piața internațională.

Școala de Economie de la Kiev (KSE) a estimat că creșterea constantă a prețurilor la țiței începând din iulie, combinată cu succesul Rusiei în reducerea discountului pentru propriul petrol, înseamnă că veniturile din petrol ale țării vor fi probabil cu cel puțin 15 miliarde de dolari mai mari pentru 2023 decât ar fi fost.

Schimbarea este o dublă lovitură pentru eforturile occidentale de a restricționa veniturile Rusiei din vânzările de petrol – care reprezintă cea mai mare parte a bugetului Kremlinului – după invazia sa la scară largă în Ucraina.

Nu numai că o proporție mai mare de petrol rusesc este vândută în afara plafonului, dar independența tot mai mare a Moscovei ca vânzător a coincis cu o revenire puternică a prețurilor petrolului, care a depășit săptămâna aceasta 95 de dolari pe baril pentru prima dată în 13 luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *