Actualitate

Financial Times: Vinificatorii moldoveni întorc privirea spre vest

Afectată de interdicțiile periodice la import impuse de Moscova, sistemul vitivinicol moldovenesc se întoarce spre occident pentru a obține investiții și noi piețe de export, scrie publicația Financial Times.

„Există o criză regională, iar aceste piețe tradiționale nu mai activează în favoarea noastră. Strategia noastră este ca industria să fie mai puțin dependentă de piețele estice. Noi încercăm să ne reorientăm exporturile pentru a găsi mai multe oportunități și parteneri mai fiabili”, spune Dumitru Munteanu, Director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Ca și multe alte regiuni care caută să se extindă pe piața europeană aglomerată, viticultorii moldoveni au început să-și facă loc pe nișa vinurilor de valoare, încercând să imite tactica creșterii vinurilor chiliene și australiene. Brandurile actuale, cum ar fi Purcari, vor să se poziționeze ca o opțiune exotică pentru consumatorii de alcool dornici de a gusta din vinuri deocamdată nedescoperite.

Investitorii observă toate aceste. În ultimii șapte ani suprafața podgoriilor a crescut cu 30 mii de hectare. Investițiile din ultimii 10 ani în plantațiile viticole noi, echipamente și tehnologiile de producere sunt de 330 milioane de euro, informează Vinul Moldovei.

Un program al Băncii Europene de Investiții oferă finanțare de până la 50 la sută pentru investiții în sectorul agricol al țării, cu accent pe atragerea companiilor dornici să exporte în UE. Fondul de subvenționare a Guvernului Republicii Moldova propune o serie de stimulente financiare pentru a înlesni investițiile în industria vitivinicolă.

sursa: ft.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *