InternaționalUE / Nato

Finlanda a desfășurat primul exercițiu militar cu NATO de la aderarea la alianța militară

Finlanda a anunţat joi, 13 aprilie, că a desfăşurat primul exerciţiu militar de la aderarea la NATO, cu două nave germane şi portugheze acostate simbolic în portul Helsinki, informează France Prese și Agerpres.

Cele două fregate, Mecklenburg-Vorpommern şi Bartolomeu Dias, urmează să facă escală în capitală până duminică, a anunţat marina finlandeză într-un comunicat.

Înainte de sosirea lor la Helsinki, navele NATO au participat miercuri la un exerciţiu organizat de flota de coastă finlandeză în Golful Finic aproape de Rusia, cu trei nave ale ţării nordice.

”Este pentru prima dată când Finlanda şi flota de coastă au efectuat un exerciţiu şi o vizită de când Finlanda este membru NATO”, a declarat marina într-un comunicat.

Punând capăt deceniilor de neutralitate şi apoi de nealiniere militară, ţara nordică, având frontieră cu Rusia, a intrat oficial în Alianţă pe 4 aprilie, devenind cel de-al 31-lea membru al acesteia.

Vă amintim că la 19 mai 2022, Finlanda şi Suedia şi-au anunţat candidatura la NATO, ca rezultat direct al invaziei Ucrainei de către Rusia şi cererii Moscovei de a se îngheţa orice expansiune a alianţei spre Est.

Suedia nu a obţinut încă unda verde necesară de la doi membri, Turcia şi Ungaria, şi rămâne imediat la uşa NATO.

Intrarea Finlandei în NATO adaugă 1.340 de kilometri de frontieră între alianţă şi Rusia.

Ţara nordică, care chiar şi după încheierea Războiului Rece a menţinut rezerve militare masive de câteva sute de mii de cetăţeni ce pot fi mobilizaţi, contribuie cu resurse militare semnificative la NATO.

Antrenamente cu soldaţi ai NATO a avut loc deja în mod regulat în ultimii ani, Finlanda fiind membru al ”Parteneriatului pentru Pace” al alianţei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *