InternaționalUE / Nato

Finlanda, la un pas de aderarea la NATO. Erdogan votează ratificarea aderării. Situaţia este mai delicată pentru Suedia

Parlamentul turc se va pronunţa joi 30 martie, asupra ratificării aderării Finlandei la NATO, potrivit agendei parlamentului de la Ankara consultate de AFP.

Ratificarea va fi supusă la vot într-o şedinţă parlamentară prevăzută să înceapă la ora locală 14:00 (11:00 GMT).

Menționăm că la jumătatea acestei luni, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică.

Ratificarea în plenul legislativului turc ar urma să decurgă fără probleme, după ce comisa parlamentară de afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Turcia este ultima membră a NATO care mai trebuie să ratifice aderarea ţării nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luni parlamentul ungar a făcut acelaşi lucru.

De asemenea, Erdogan bloca din luna mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ”salutat” anunţul făcut de Recep Tayyip Erdogan şi a subliniat că ”lucrul cel mai important este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membre cu drepturi depline ale NATO şi nu ca ele să adere exact simultan”.

Situaţia este mai delicată pentru Suedia, faţă de care Turcia încă are obiecţii.

”Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor”, a adăugat vineri Erdogan, evocând peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Amintim că la 18 mai 2022, Finlanda şi Suedia au cerut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *