InternaționalUE / Nato

Finlanda speră în continuare să adere la NATO alături de Suedia, în ciuda obiecțiilor lui Erdogan

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni, 30 ianuarie, ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia”, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas ”neschimbată”.

Duminică, preşedintele Turciei, Erdogan a dat pentru prima oară de înţeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă şi pe cea a Suediei.

”Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda”, a mai adăugat președintele turc.

Aceste declaraţii ”arată că există o voinţă din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesar” cu privire la candidatura Finlandei, a mai subliniat ministrul Haavisto.

Totodată, el a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez şi turc, în care a exprimat ”poziţia ca (aderările) Finlandei şi Suediei să fie ratificate împreună”.

Marți, Turcia a blocat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul luniifebruarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte ”terorişti” turci, nu mai poate conta pe ”sprijinul” Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest ”profund nerespectuos” şi a exprimat ”simpatia” sa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a ţării împiedică interzicerea unor astfel de acţiuni, o reacţie care nu a domolit furia Turciei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *