Internațional

Finlandezii se desprind pentru prima oară de Suedia, în contextul demersului de aderare la NATO, după ce Erdogan a declarat ferm că respinge candidatura suedeză

Ministrul Finlandei de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că țara sa ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan s-a pronunțat ferm că Ankara va respinge candidatura suedeză, relatează Reuters.

„Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne prima opţiune, dar în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a comentat şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE. Totuși, el a afirmat că e „prea devreme pentru a lua o poziţie”.

Vă amintim că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni, 23 ianuarie, că Suedia nu trebuie să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, în urma protestului autorizat de poliția suedeză, lângă ambasada Turciei din Stockholm, când un extremist de dreapta a ars un exemplar din Coran. De altfel, manifestația de la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, s-a plâns marţi, 24 ianuarie, ministrul Finlandei, Pekka Haavisto, confom sursei citate.

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (…) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a mai declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic. „Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Spre deosebire de situația Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii semnificative în privința aderării Finlandei la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *