Economie

FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a patra evaluări a programului susținut de Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, precum și privind un nou program susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF), transmite MOLDPRES

Decizia a fost anunțată după ce în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2023, misiunea FMI condusă de Clara Mira a purtat discuții în Chișinău și la distanță cu autoritățile Republicii Moldova. Potrivit FMI, finalizarea evaluării programului îi va permite Republicii Moldova să acceseze 70,95 milioane drepturi speciale de tragere (circa 92 milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului actual va constitui circa 461,3 milioane dolari SUA.

„Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative stabilite pentru finele lunii iunie. Implementarea reformelor structurale avansează. Se lucrează la consolidarea în continuare a cadrului de activitate al instituțiilor anticorupție, inclusiv prin atribuirea competențelor necesare Procuraturii Anticorupție pentru investigarea tuturor cazurilor de corupție cu implicarea funcționarilor de nivel înalt, precum și prin crearea Curții Anticorupție. Războiul din Ucraina afectează în continuare economia Republicii Moldova, deși scăderea ritmului de creștere a inflației și sporirea securității energetice au dus la atenuarea crizei ce a generat creșterea”, a afirmat Clara Mira.

Astfel, potrivit FMI, inflația a scăzut mai repede decât se aștepta, datorită politicii monetare bine calibrate a Băncii Naționale a Moldovei și a scăderii bruște a prețurilor la produsele alimentare și combustibili. Sursa citată mai precizează că după contractarea economiei în 2022, creșterea economică a continuat să înregistreze valori negative în prima jumătate a anului 2023.

„Totuși, ne așteptăm la o redresare modestă a economiei în 2023, cu o creștere economică de 2 la sută. Conform prognozei, redresarea economică se va accelera în 2024, pe seama creșterii volumului producției agricole, restabilirii consumului și investițiilor. Perspectivele rămân extrem de incerte, cu riscuri semnificative de înrăutățire a situației. Escaladarea războiului și repetarea șocurilor energetice ar putea agrava perspectivele pe viitor. Totodată, progresul atins în procesul de aderare la UE, redresarea mai rapidă a cererii interne și a economiei statelor-parteneri comerciali ar putea stimula creșterea economică și încrederea”, susține Clara Mira.

Oficialul precizează că autoritățile de la Chișinău trebuie să continue elaborarea planurilor de acțiuni în situații de criză, să protejeze categoriile vulnerabile ale populației și să acorde prioritate investițiilor în infrastructură. 

Programul RSF cu o durată de 22 luni, care prevede finanțare în sumă de 129,375 milioane DST (circa 169 milioane dolari), va sprijini autoritățile pe calea realizării agendei ambițioase de reforme axate pe depășirea provocărilor cauzate de schimbările climatice. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *