Economie

FMI anunță un nou val de criză economică

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei mondiale în anul următor și a oferit argumente criticilor austerității, afirmând că guvernele au subestimat sistematic impactul creșterilor de taxe și reducerilor de cheltuieli asupra avansului economic, informează site-ul wall-street.ro.

Experții Fondului Monetar prognozează pentru 2013 o creștere a economiei mondiale cu 3,6%, după ce în iulie anticipau 3,9%. Această prognoză presupune, însă, că SUA vor lua măsuri pentru a împiedica un proces automat de renunțare la reduceri de taxe și de introduceri de tăieri ale cheltuielilor, în timp ce în zona euro statele vor urma planul Băncii Centrale Europene privind achiziția de obligațiuni și se vor angaja la reforme economice și integrare mai strânsă.

Incertitudinile economice vor continua să afecteze activitatea atât în economiile emergente, cât și în cele avansate, se arată în raportul FMI, care rămâne, însa, mai optimist în privința Chinei. Potrivit estimărilor, economia Chinei va înregistra o creștere de peste opt la sută.

O recuperare pentru anul următor va necesita controlul crizei fiscale și progrese către o integrare fiscală și bancară în uniunea monetară. Dacă liderii europeni nu vor face aceste progrese, perspectivele vor fi mult mai slabe, economii solide ca Germania urmând să intre în recesiune, în timp ce țările cu situație mai slabă, precum Italia și Spania, vor consemna contracție de până la 7%. Fondul se așteaptă ca șapte din cele 17 state din zona euro să înregistreze contracție în acest an și șase anul următor.

FMI estimează pentru Grecia cele mai mari scăderi economice, de 6% în acest an și de 4% anul următor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *