Finanţe

FMI este aşteptat astăzi la Chişinău

Potrivit Ministerului Finanţelor, misiunea îşi propune să analizeze procesul de implementare a Memorandumului de politici economice şi financiare pentru primele nouă luni ale anului curent, în contextul obiectivelor asumate, precum şi să propună prognoze şi acţiuni pentru anul 2012.

În opinia lui Alexandru Fală, expert IDIS „Viitorul”, misiunea FMI va veni cu acelaşi pachet standard de propuneri, precum combaterea inflaţiei, menţinerea stabilităţii finanţelor publice şi promovarea reformelor structurale. „La ultima rundă au propus înăsprirea politicilor financiare, atât componenta fiscal-bugetară, cât şi cea monetară. De altfel, e de notat ca politica fiscal-bugetară se orientează spre înăsprirea fiscalităţii. Cred că vor merge pe această direcţie şi în continuare. Probabil vor susţine şi măsurile ce au ca scop întărirea sustenabilităţii finanţelor publice”, a spus el. Totuşi, experţii cred că FMI ne va avertiza despre trendul de creştere a ratei inflaţiei, care continuă să se majoreze din al doilea trimestru al anului trecut. „Strategia BNM e de a reduce inflaţia, în 2012, la 5%, cu abateri de un procent, în timp ce anul acesta trebuia redusă la 7,2-7,4 %. Însă, din păcate, în 2011 ne aşteptăm la o rată a inflaţiei de la 8% la 10% şi, probabil, FMI va propune măsuri de înăsprire a politicii monetare. De asemenea, în această vizită, se va continua reforma educaţiei şi accelerarea privatizărilor”, a spus Alexandru Fală.

Vizita de lucru a misiunii FMI va dura până pe 2 noiembrie. Ultima vizită a reprezentanţilor FMI în R. Moldova a avut loc în septembrie. La 29 ianuarie 2010, FMI a aprobat oferirea unei asistenţe financiare pentru Chişinău în mărime de circa 574,4 milioane dolari SUA pentru „susţinerea programului economic al ţării”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *