Fondatorii Radei Populare a Basarabiei din Odessa au fost ARESTAȚI de Serviciul secret al Ucrainei
Potrivit sursei, preşedintele organizaţiei separatiste, Dmitri Zatuliveter şi ceilalţi 20 de membri ai Radei Populare a Basarabiei se află în custodia SBU pentru a da declarații.
Printre cei reţinuţi se numără jurnalistul Alik Vetrov, activista Elena Gliscinskaia şi deputatul în consiliul local al oraşului Reni, Mihail Lev.
Bulgarul Sviatoslav Proinov, prezentat în mod fals drept membru al conducerii partidului extremist bulgar ATAKA, a fost bătut de persoane necunoscute în seara zilei de 7 aprilie, după încheierea congresului de fondare a Radei Populare a Basarabiei. Organizaţia a fost fondată la Odessa, având ca scop autodeterminarea regiunii în cazul în care Ucraina s-ar apropia de structurile occidentale.
Reamintim că, la Odesa a avut loc şedinţa de constituire a „Radei Populare a Basarabiei”, „un organ care va promova interesele entităţilor naţionale ale Basarabiei: bulgarii, găgăuzii, ruşii, ucrainenii, romii, moldovenii şi polonezii”, potrivit presei ucrainene, care citează un comunicat al organizaţiei proruse.
La congresul de constituire au fost prezenți fostul deputat comunist din Republica Moldova Grigori Petrenko și liderul mișcării „Patrioții Moldodovei”, Mihail Garbuz. Pe lângă asta, un mesaj de salut a fost adresat organizatorilor și de Mihail Formuzal, fost bașkan al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova.
La eveniment au participat aproximativ o sută de delegaţi, printre care deputaţi locali din regiunea Odesa, activişti civici şi jurnalişti. Participanţii au votat la final „Manifestul Radei Populare a Basarabiei”. „Rada Populară este o nouă formă de auto-organizare a basarabenilor. Acţiunile noastre vor fi apreciate de publicul larg, inclusiv de istorici”, se arată în manifest.
Preşedintele „Radei Populare a Basarabiei” a fost ales Dmitri Zatuliveter, şeful Uniunii Transnistrenilor din Ucraina.
Anterior, în noaptea din 1 spre 2 aprilie, Serviciul Suprem de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut opt cetăţeni care plasau afişe de agitaţie ale acestei organizaţii. Aceste activităţi au fost apreciate drept separatism.
Anterior, experţii ucraineni au avertizat despre pericolul autoproclamării unei noi republici separatiste în Ucraina. Aceasta s-ar numi „Republica Populară Basarabia” sau „Republica Bugeac” şi se presupune că ar putea fi creată în sudul regiunii Odesa.
Zvonurile despre declararea unei noi entităţi separatiste s-au înteţit de la începutul lui 2014. Aceasta ar putea fi creată de către membrii unei organizaţii ilegale din regiune, care activează în interesul Federaţiei Ruse.
Potrivit experţilor, în rezultatul autoproclamării „Republicii Populare Basarabia”, Rusia va obţine o nouă zonă de conflict în Ucraina şi Moldova, ceea ce ar anula perspectiva de integrare în UE a celor două state, dar şi de rezolvare a conflictului transnistrean.
sursa: cotidianul.ro/dumskaya.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!