ExterneRăzboiUcrainaUE / Nato

Unirea Poloniei cu Ucraina, soluția pentru Europa de Est după război: Interese comune, nu nostalgie

O construcție politică creată cu aproape 700 de ani în urmă oferă soluții pentru Europa de astăzi.

În 1386, ultimul conducător păgân al Lituaniei, Jogaila, s-a căsătorit cu regina copilă a Poloniei, Jadwiga, pe atunci în plină adolescență. Căsătoria a creat o uniune politică între Polonia și Marele Ducat al Lituaniei, care cuprindea mari părți din Belarus și Ucraina de astăzi. În acest fel, a rezolvat o dublă problemă. În primul rând, a contribuit la aducerea vastelor teritorii est-europene, inclusiv a teritoriilor fostei Rus’ kievane, în rândul creștinătății occidentale. În al doilea rând, uniunea a abordat problema imediată de securitate cu care se confruntau atât polonezii, cât și lituanienii: amenințarea cavalerilor teutoni, se arată într-o analiză publicată de revista americană Foreign Policy.

Comunitatea polono-lituaniană avea să devină una dintre cele mai mari țări din Europa și un laborator fascinant de guvernare politică, studiat în detaliu de părinții fondatori ai Statelor Unite, în special în Documentele federaliste. După sfârșitul dinastiei Jagiellonilor, s-a transformat într-o monarhie electorală, asemănătoare orașelor-stat din Italia, dar care funcționa la o scară mult mai mare. Legislativul și dietele locale ale Commonwealth-ului urmau principiul unanimității – nu foarte diferit de ceea ce face Consiliul European în multe chestiuni în prezent. Atmosfera de toleranță religioasă a Commonwealth-ului și libertatea de care se bucura nobilimea sa au oferit un contrapunct puternic față de monarhiile absolutiste din Europa de Vest – ca să nu mai vorbim de istoria tragică care a urmat dispariției Commonwealth-ului în 1795.

Ce s-ar întâmpla dacă o soluție politică similară ar fi disponibilă pentru problemele cu care se confruntă astăzi Ucraina și Polonia?

Argumentul pentru o uniune politică explicită între cele două țări nu se bazează pe nostalgie, ci pe interese comune. Cu siguranță, datorită celor patru secole de istorie comună în cadrul Comunității Polono-Lituaniene, o mare parte din Ucraina de astăzi (și din Belarus) are un trecut mult mai apropiat de Polonia decât de Rusia, în ciuda afirmațiilor propagandiste rusești care susțin contrariul și în ciuda faptului că relația a fost adesea extrem de complicată, așa cum au ilustrat evenimentele din secolul al XVII-lea – în special revolta de la Khmelnytsky și interpretările sale conflictuale de către polonezi și ucraineni.

Cu toate acestea, avansați rapid până în prezent și în viitorul apropiat. Ambele țări se confruntă cu o amenințare din partea Rusiei. Astăzi, Polonia este membră cu acte în regulă a UE și NATO, în timp ce Ucraina dorește să adere la ambele organizații – nu foarte diferit de Marele Ducat de odinioară, dornic să devină parte a Europei majoritare și creștinate. Chiar dacă războiul Ucrainei împotriva Rusiei se va încheia cu o victorie ucraineană decisivă, alungând forțele rusești degradate din țară, Kievul se confruntă cu o luptă care ar putea dura zeci de ani pentru a adera la UE, ca să nu mai vorbim de obținerea unor garanții de securitate credibile din partea Statelor Unite. Țările slab guvernate și instabile din Balcanii de Vest, predispuse la interferențe rusești și chinezești, oferă un avertisment cu privire la locul unde ar putea duce prelungirea “statutului de candidat” și indecizia europeană. O națiune ucraineană militarizată, supărată pe UE din cauza inacțiunii acesteia și, probabil, nemulțumită de o concluzie nesatisfăcătoare a războiului cu Rusia, ar putea deveni cu ușurință o povară pentru Occident.

Imaginați-vă, în schimb, că, la sfârșitul războiului, Polonia și Ucraina formează un stat federal sau confederal comun, fuzionând politicile lor externe și de apărare și aducând Ucraina în UE și NATO aproape instantaneu. Uniunea polono-ucraineană ar deveni cea de-a doua țară ca mărime din UE și, fără îndoială, cea mai mare putere militară a acesteia, oferind o contrapondere mai mult decât adecvată tandemului franco-german – ceva ce lipsește cu desăvârșire UE după Brexit.

Pentru Statele Unite și Europa de Vest, uniunea ar fi o modalitate permanentă de a securiza flancul estic al Europei de agresiunea rusă. În loc de o țară divagantă și oarecum haotică de 43 de milioane de locuitori care zăbovește în no man’s land, Europa de Vest ar fi protejată de Rusia de o țară formidabilă cu o înțelegere foarte clară a amenințării rusești. “Fără o Ucraină independentă, nu poate exista o Polonie independentă”, a afirmat faimosul lider polonez interbelic, Jozef Pilsudski, care susținea o federație est-europeană condusă de Polonia, incluzând Lituania, Belarus și Ucraina, practic o recreare a comunității medievale.

Aceasta nu este o discuție fantezistă. La începutul războiului, Polonia a adoptat o legislație care permitea refugiaților ucraineni să obțină numere de identitate poloneze, oferindu-le astfel acces la o serie de beneficii sociale și de asistență medicală rezervate în mod normal cetățenilor polonezi. Guvernul ucrainean a promis că va face același lucru, acordând polonezilor din Ucraina un statut juridic special care nu este disponibil altor străini. Cu peste 3 milioane de ucraineni care trăiesc în Polonia – inclusiv o populație importantă de dinainte de război – legăturile culturale, sociale și personale dintre cele două națiuni devin tot mai puternice pe zi ce trece.

Precedentul perfect: unificarea Germaniei

Există, de asemenea, un precedent evident pentru o uniune politică care a schimbat în mod semnificativ raportul de forțe în UE și a trecut peste multe dintre obstacolele cu care s-ar confrunta o eventuală uniune polono-ucraineană: Reunificarea germană. În urma primelor alegeri libere din Germania de Est, în martie 1990, noul guvern creștin-democrat a negociat rapid un tratat care stabilea o uniune monetară, economică și socială între Germania de Est și Germania de Vest, care a intrat în vigoare la 1 iulie a aceluiași an. Nu numai că marca germană a devenit mijloc legal de plată în Germania de Est, dar Germania de Est a adoptat, de asemenea, legislația vest-germană care guvernează activitatea economică – de la reglementările antitrust, de muncă și de mediu până la protecția consumatorilor – și a procedat la desființarea oricăror rămășițe persistente ale regimului comunist.

Acesta a fost doar primul pas spre unificarea politică. Acesta a fost urmat de aderarea Germaniei de Est la Constituția Germaniei, Legea fundamentală, la fel cum a făcut și landul Saarland atunci când a aderat la Germania de Vest în 1956. Un tratat de unificare complex a reglementat în cele mai mici detalii care părți din legislația est-germană anterioară vor rămâne în vigoare și care vor fi înlocuite de legislația vest-germană, în ce mod și în ce termene. În același timp, un acord între cancelarul Helmut Kohl și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, încheiat în vara anului 1990, a deschis calea către aderarea la NATO și la Comunitatea Economică Europeană (CEE) pentru o Germanie unificată. În cadrul CEE, unificarea germană a determinat o revizuire a tratatului, care a dus în cele din urmă la renunțarea de către Germania la îndrăgita marcă germană în favoarea monedei euro.

Nu se poate minimiza complexitatea unificării, în special a aspectelor sale juridice și de reglementare, care au fost complicate și mai mult de angajamentele europene ale Germaniei. Cu toate acestea, exemplul german demonstrează că un astfel de exercițiu este posibil atunci când există suficientă voință politică. La mai puțin de 11 luni de la căderea Zidului Berlinului, est-germanii au devenit cetățeni cu drepturi depline ai Republicii Federale la 3 octombrie 1990.

Provocări în privința unei unificări polono-ucrainene

Există câteva diferențe evidente între situația poloneză și ucraineană de astăzi și cea germană de la începutul anilor 1990. În primul rând, în ciuda culturii, istoriei și legăturilor lingvistice comune – și a prezenței unei mari populații ucrainene în Polonia – ideea de a “absorbi” Ucraina de către Polonia este în mod evident un eșec. Spre deosebire de 1990, când est-germanii s-au confruntat cu necesitatea de a adopta Legea fundamentală vest-germană existentă și, de fapt, întregul sistem juridic și politic al verilor lor democratici mai dezvoltați, o uniune polono-ucraineană ar necesita elaborarea unui nou document constituțional și crearea unor instituții federale sau confederale comune – pe lângă ceea ce ar fi un tratat de unificare complex.

Subsidiaritatea ar trebui să fie principiul călăuzitor al acestor eforturi, în special pentru că scopul uniunii nu ar fi acela de a șterge identitatea sau statalitatea ucraineană, ci dimpotrivă. Domeniile în care legislația poloneză ar trebui să intre în sistemul juridic ucrainean, cu prima ocazie, sunt cele care sunt necesare pentru funcționarea eficientă a Ucrainei în cadrul UE și al pieței sale unice. Cu toate acestea, există alte domenii în care o astfel de armonizare nu este necesară – fie pentru că se află complet în afara competențelor UE, fie pentru că ucrainenii ar putea găsi modalități de a se conforma legislației UE în propriile condiții, în termene predefinite.

Se poate spune că cea mai mare provocare a reunificării germane a implicat decalajul economic dintre cele două părți constitutive. Începând cu 1990, se estimează că peste 2 trilioane de dolari au fost transferate dinspre Vest spre Est, adică aproximativ jumătate din PIB-ul anual al Germaniei, în mare parte sub formă de transferuri prin intermediul sistemului de asistență socială. În termeni reali, veniturile din Germania de Est reprezentau aproximativ o treime din cele din Vest – o diferență similară cu cea dintre Ucraina și Polonia înainte de război. Principala diferență, desigur, este dimensiunea relativă a celor două țări – în timp ce populația Germaniei de Est era doar un sfert din cea a Germaniei de Vest, cea a Ucrainei este mai mare decât cea a Poloniei.

Nu este rezonabil să ne așteptăm ca sistemul polonez de asistență socială să devină un vehicul major de redistribuire către est; de fapt, contribuabilii polonezi nu ar trebui să plătească deloc nota de plată pentru reconstrucția Ucrainei și pentru creșterea sa de recuperare. Pe lângă activele rusești – în special cele 300 de miliarde de dolari deținute de banca sa centrală, în prezent înghețate în capitalele financiare occidentale – UE și statele sale membre bogate din Europa de Vest vor trebui să facă un pas înainte. Dar aceasta nu este o noutate, indiferent de natura acordului politic postbelic. Ceea ce este nou în ceea ce privește ideea unei uniuni polono-ucrainene este că apariția sa ar crea un mediu politic și juridic în care banii cheltuiți nu ar fi direcționați către o țară care zăbovește în sala de așteptare a UE, ci către un stat membru, cu toată rigoarea și controlul care vin odată cu aceasta.

Există multe obiecții potențiale. Cea mai importantă este realismul ideii. De ce și-ar asuma polonezii o întreprindere radicală de asemenea proporții? Și de ce ar consimți națiunile vest-europene să accepte (și să plătească în mare parte) ascensiunea unei noi puteri europene care să mute irevocabil centrul de greutate al UE spre est?

Răspunsul la prima întrebare este simplu: Agresiunea Rusiei și eșecul acesteia deschid noi oportunități pentru abilitățile de stat. Conducerea politică constă în a răspunde în mod creativ la provocările timpului său, nu în a încerca să aplici o cutie de instrumente veche (în acest caz, o abordare de tip 1990 a extinderilor UE și NATO) la o situație nouă. O uniune polono-ucraineană ar putea fi cea mai simplă cale prin care Ucraina postbelică să fie transformată într-o țară stabilă, prosperă și puternică, care va fi capabilă să țină Rusia la distanță – un lucru care este în mod clar în interesul Varșoviei.

În ceea ce privește cea de-a doua întrebare, rețineți că Bruxelles, Berlin și Paris și-au luat deja angajamentul de a extinde UE prin acordarea statutului de candidat Ucrainei, cu tot ceea ce ar implica acest lucru. O uniune politică explicită între Polonia și Ucraina ar face imposibilă tergiversarea și sustragerea de la acest angajament, așa cum ne putem aștepta că vor face în cele din urmă. În plus, a se opune unei astfel de uniuni ar însemna să se opună unuia dintre atributele de bază ale autodeterminării naționale a Ucrainei, pe care liderii europeni au jurat de nenumărate ori să o protejeze.

Aici intervine rolul de lider al Statelor Unite. Având în vedere investițiile deja făcute în succesul Ucrainei pe câmpul de luptă, care depășesc cu mult contribuțiile vest-europene, americanii au un interes deosebit în transformarea Ucrainei într-o poveste de succes, în special pe măsură ce războiul în sine intră în oglinda retrovizoare. Având în vedere nepăsarea cronică a vechii Europe, ilustrată de aventurile nereușite ale UE în Balcani, viitorul Ucrainei este prea important pentru a fi lăsat în mâinile Bruxelles-ului, Parisului și Berlinului. Dacă Varșovia și Kievul ar fi dispuse să facă un pas înainte și să rezolve odată pentru totdeauna problema est-europeană, administrația americană trebuie să sprijine Polonia și Ucraina.

Sursa: Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ce vrajeala ! Unirea Poloniei cu Ucraina = solutia pt Europa de Est ! Ha, ha, ce gluma au facut ! Pai 1 sfer (partea de vest a Ucrainei) a apartinut Poloniei. De aceea Polonia vrea unirea cu Ucraina, pt reintregirea Poloniei. Asa si noi, hai sa ne unim cu Ucraina, sa ne luam teritoriile inapoi ! Buna gluma ! Solutia: unirea Poloniei cu Ucraina. Ha, ha, ha, ha….

  2. Amenintarea Rusiei = praf in ochi, Polonezii au ochii pe Lusk si Lviv de generatii. De asta spun ca acum este momentul sa demarati referendum pt unirea cu Romania. Trebuie ratificat de parlamentul Moldovei. Cind /daca Polonezii intra in Ucraina pariez ca Ungurii vor intra in Transcapatia. Romanii daca nu se trezesc ramin cu buzele umflate de catre Johannis si Sandu. Istoria este scrisa de oameni adevarati cu viziune geopolitica si…de taur, nu de diletanti politici si profesorasi.

  3. Acum e momentul reintregirii intregii Romanii, aducerea acasa a teritoriilor pierdute, din Ucraina, plus revenirea Basarabiei ca in 1918!!! daca nu acum, atunci pe urma è tirziu!!!

  4. UNIRE ..da..E URGENT..NU CA E MOMENTUL..E URGENT!..Transnistria..cand Rusia va fi alungata peste Nipru..va fi incendiata social …va fi haos..si rusii vor desanta..Vor pune foc…E pericol mai mare decat la inceputul acestei nebunii!
    UNIRE..si rapida..fara multe hartoage!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *