Economie

„Forța Fermierilor”, nemulțumiți de suportul financiar pentru agricultori: E o sumă de șase ori mai mică decât e necesar

După ce Guvernul a decis alocarea din fondul său de rezervă a sumei de 200 de milioane de lei pentru agricultori, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a comentat pe pagina sa de Facebook că este o sumă de șase ori mai mică decât cea necesară, care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere, transmite Deschide.md.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a menționat că agricultorii au solicitat, încă în toamna 2022, ca Guvernul să se adreseze către partenerii externi după ajutor pentru compensarea parțială a consecințelor crizei în sectorul agrar provocate de secetă și războiul din Ucraina. Așa au procedat Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Acum agricultorii din aceste țări primesc compensații de la 300 până la 674 de euro per hectar de grâu. Alexandru Slusari a adăugat că a fost omisă și solicitarea agricultorilor de instituire a unui moratoriu pentru trei luni la plata datoriilor față de creditori.

De asemenea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că suportul financiar vine să susțină agricultorii micro și mici pentru a putea munci în continuare ca să asigure cu produse alimentare populația Republici Moldova.

Vă amintim că Guvernul alocă 200 de milioane de lei agricultorilor afectați de crize în anul 2022. Ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *