InternaționalRăzboi

Forțele armate ucrainene susțin că înregistrează succese militare în serie. Rușii bombardează zone cucerite de Kiev

Luni, 12 septembrie, Ucraina a anunţat noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul rușilor, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele armate ucrainene, relatează AFP și Agerpres.

Mai întâi, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, ”eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a declarat armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud, potrivit sursei citate.

În total, ”de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski luni seara într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi ”eliberaţi”.

De asemenea, armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a ”reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi” în 24 de ore, adăugând că ”trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug”.

În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: „Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

„Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea”, a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în cqadrul unei vizite în Mexic.

„Suntem în primele zile (ale contraofensivei – n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea”, a menționat el.

De asemenea, tot, în regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu ”urme de tortură” în satul Zaliznicinoie, recent eliberat.

„Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului”, a precizat parchetul. În repetate rânduri ocupanții ruși au fost acuzați de abuzuri în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari.

„Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov (…), însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului”, a atenţionat totuşi ISW (Institute for the Study of War – Institutul pentru Studierea Războiului).

„Soldaţii ucraineni au recâştigat astfel teren în regiunea Lugansk”, unde separatiştii proruşi au proclamat în 2014, la fel ca în regiunea vecină Doneţk, o ”republică”, a adăugat acest centru de reflecţie american.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Harkov au mai spus că au plecat în provincia Belgorod, în Rusia, în apropiere de frontieră, oficial pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiaţi, conform agenţiilor ruse de presă, relatează Agerpres.

„În regiunea Harkov (…), forţele ruse şi-au abandonat în mare parte câştigurile (teritoriale) în faţa ucrainenilor şi s-au retras. Spre nord şi est, majoritatea acestor forţe s-au întors în Rusia”, a explicat pentru AFP un înalt oficial militar american, sub acoperirea anonimatului.

„Ucrainenii desfăşoară operaţiuni care îi obligă pe ruşi să decidă pe câmpul de luptă unde îşi vor direcţiona resursele şi în ce fel”, a rezumat el. Şi, date fiind dificultăţile ruşilor ”pe planul aprovizionării şi logisticii, dar şi în ceea ce priveşte comandamentul (…), este o problemă foarte mare de rezolvat” pentru ei, a adăugat sursa citată.

Luni, 12 septembrie, Moscova a afirmat că a bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk şi Izium.

Statul Major al armatei ucrainene a numărat la rândul său circa 40 de atacuri ruse în timpul zilei ”asupra unor instalaţii militare şi civile ucrainene” şi a semnalat pagube la multiple ”infrastructuri esenţiale în oraşe ucrainene paşnice”, printre Harkov, Zoporojie, Sloviansk şi Kramatorsk.

Războiul Rusiei declanşat la 24 februarie 2022 va continua ”până când vor fi îndeplinite obiectivele”, a declarat ieri, 12 septembrie, Kremlinul, conform căruia nu există în prezent ”perspective de negocieri” între Moscova şi Kiev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *