Externe

Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în luptele din Severodonețk

Forţele de apărare ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters şi AFP cu referire la Agerpres.ro.

Miercuri, luptele înverşunate din localitate continuau, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziune.

Gaidai a adăugat că ruşii bombardează şi oraşul Lisiceansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Marţi, un bărbat a fost ucis pe stradă şi o femeie a fost spitalizată.

„Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24”, a menționat guvernatorul.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmat marţi, într-o intervenţie televizată – neobişnuită în ultima vreme, remarcă AFP – că forţele ruse au ”eliberat complet” cartierele rezidenţiale din Severodoneţk, iar ”preluarea controlului zonei industriale şi a localităţilor vecine continuă”.

La Sloviansk, la circa 85 de km la vest de Severodoneţk, femei cu copii mici stăteau în aceeaşi zi la coadă la ajutoare, iar alţi localnici cărau apă cu găleţile, pregătindu-se pentru ofensiva rusă.

Şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit marţi de obuze, iar primarul a anunţat că bombardamentul a făcut o victimă. În ultimele săptămâni, acolo fusese relativ linişte.

La peste două săptămâni de la încheierea asediului Mariupolului, agenţia rusă de presă Tass, preluată de Reuters, a citat o sursă din domeniul securităţii care susţine că peste 1000 de militari ucraineni care s-au predat au fost transferaţi în Rusia pentru a fi anchetaţi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.