CSI / RusiaExterne

Fost amiral american: „Incompetența militară a Rusiei este fără precedent în istoria modernă”

Fostul comandant suprem aliat al NATO pentru Europa susține că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la pierderea unor generali și ofițeri de vârf, fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Acum, în partea rusă, într-o perioadă de două luni, am văzut cel puțin 12, dacă nu mai mulți, generali ruși uciși”, a declarat James Stavridis.

Drept comparație, Stavridis a citat rapoarte americane privind conflictele din Afganistan și Irak, menționând că niciun general american nu a murit în luptele din acele zone. 

„Nu e vorba doar de generalii ucişi”. Fostul comandant a remarcat şi „incapacitatea armatei ruse de a organiza logistica, planul de luptă prost și pierderea crucișătorului Moskva fără luptă. A fost o slabă performanţă a ruşilor până acum”, a subliniat oficialul american.

Putin, vinovat de crime de război în Ucraina

Pe lângă faptul că l-a acuzat pe președintele Rusiei de „incompetență” militară, fostul comandant consideră că Vladimir Putin este vinovat de crime de război în Ucraina, începând cu „invazia ilegală a unui stat vecin și a unei democrații” și incluzând „masacrul” civililor, distrugerea orașelor și „folosind violul ca armă de război”.

„Vladimir Putin favorizează extinderea NATO prin atacul său nejustificat asupra unui stat vecin”, deoarece „mai multe națiuni se pot alătura Alianței ca urmare a acestui fapt, în special Suedia și Finlanda, care au armate moderne”, mai este de părere Stavridis.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *