CSI / RusiaUcraina

Fost general al Serviciului de Securitate al Ucrainei, condamnat la ani grei de închisoare: Lucra pentru serviciile speciale ruse

Fostul general-maior al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), Valeri Șaitanov, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trădare.

De asemenea, el a mai fost găsit vinovat și de tentativă de acte teroriste și deținere de muniție, relatează publicația ucraineană Ukrainaska Pravda.

Astfel, potrivit anchetatorilor, Șaitanov, fostul prim-adjunct al șefului Centrului de Operațiuni Speciale Alpha al SSU, a lucrat pentru serviciile speciale ruse și le-a furnizat secrete de stat.

Totodată, instanța a decis și confiscarea averii acestuia.

Fostul general a colaborat cu rușii sub pseudonimul Bobyl (un singuratic – n.red.). El a intrat în contact cu un agent pe nume Igor „Elbrus” Egorov, colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, Egorov a fost implicat în ocuparea și organizarea activității teroriste în Donbas în vara anului 2014.

Astfel, acționând la instrucțiunile serviciilor secrete ruse, Șaitanov a recrutat foști militari ai SSU pentru a comite un atac terorist. Obiectivul său era asasinarea unui maior din Forțele Armate ale Republicii Cecene Icikeria, care conduce Batalionul Internațional de Menținere a Păcii Djohar Dudaev din luna februarie 2015, în timpul războiului din estul Ucrainei.

Potrivit sursei citate, oamenii legii au avertizat atunci că asasinarea este planificată de serviciile secrete ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *