Justiție

Fost judecător din SUA, Scott Bales, noul președinte al Comisiei de evaluare a CSJ a R. Moldova

Scott Bales, membrul internațional din Statele Unite, a devenit președinte al Comisiei de evaluare a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a Republicii Moldova, transmite Deschide.md.

Scott Bales a deținut funcția de judecător și președinte al Curții Supreme a statului Arizona și a prezidat mai multe comisii judiciare de nominalizare. În calitate de procuror, a investigat cazuri care implicau infracțiuni financiare și abateri disciplinare, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisia de Evaluare a CSJ.

Noul președinte a fost ales în unanimitate, prin vot secret, în cadrul primei ședințe de lucru a Comisiei, din rândul celor șase membri – trei naționali și trei internaționali.

Andrei Bivol, care va ocupa funcția de vicepreședinte, practică avocatura din 2010, Iurie Gațcan este expert anticorupție de 15 ani, iar Lilian Enciu a fost membru al Comisiei Electorale Centrale, toți trei fiind din Republica Moldova. Maria Giuliana Civinini a fost judecătoare italiană timp de 40 de ani și a făcut parte din Consiliul Superior al Magistraturii din Italia, ultima funcție ocupată fiind cea de președinte al Tribunalului din Pisa. Lavly Perling, din Estonia, a fost procuroră timp de 24 de ani și a ocupat funcția de procuror general al Estoniei între 2014 și 2020, iar acum face parte din Consiliul de Etică din Ucraina”, se arată în comunicat.

Președintele Scott Bales va coordona activitatea Comisiei de evaluare și a Secretariatului acesteia, convocând și conducând ședințele Comisiei pe întreaga durată a mandatului. Acesta și-a reafirmat angajamentul de a efectua evaluarea judecătorilor și candidaților la CSJ într-o manieră corectă și imparțială.

„Comisia de Evaluare este esențială pentru eforturile Moldovei de a asigura integritatea judecătorilor săi și de a consolida încrederea publicului în instanțele sale judecătorești și în statul de drept. Suntem onorați să participăm la acest proces și nerăbdători să începem munca noastră”, a declarat președintele ales.

Cei șase membri ai Comisiei de evaluare a CSJ au fost numiți de Parlament pe 15 iunie 2023 cu votul a 3/5 din deputații aleși. Comisia de evaluare a CSJ a fost creată prin Legea nr. 65 din 30.03.2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, au fost propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care oferă asistență tehnică Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Pai nu inteleg, cum se poate ca un cetatean starin sa prezideze un organ de stat al Rep Moldova ? O fi american, dar e corect sa nu fie cetatean ? Si daca face un abuz in functie, cum poate fi el tras la raspundere daca este cetatean american ? Situatia mi se pare jenanta si seamana a republica bananiera.

    1. Păi și ce altceva este respublika RâMa??? Un pobedistan în toată puterea cuvântului, un puroi pobedisto-bolșevik pe obrazul națiunii române…

    2. Spre deosebire de rusi, americanii pot fi trasi la raspundere – chiar daca dureaza ani de zile pana atunci. Vezi exemplul lui Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *