CSI / Rusia

Fost ministru al Educației din Franța: Putin mă suspecta că sunt un spion. A fost foarte suspicios

După ce la 15 ani Pecresse a citit „Doctor Jivago” de Boris Pasternak, ea a vrut să înveţe limba rusă. În acele zile, singură cale de a ajunge în URSS erau taberele de vara comuniste, la care ea a mers doi ani la rând, mai întâi în Yalta, apoi – în ţările baltice.

Înainte de fiecare călătorie, direcţia şcolii catolice Sainte Marie de Neuilly, unde a studiat Valerie, i-a dat instrucţiuni să distribuie biblii cetăţenilor URSS cărora le-au fost refuzat dreptul de a călători în afară ţării.

„Mă duceam la lecţiile de propagandă, cântăm Internaţională în limba rusă, am aflat că multe cărţi mint. URSS este a două putere mondială – cu toalete tip gaură în podea şi ciocolată sintetică. Şi cenzură. Nimeni nu ştia despre Pasternak, câştigătorul premiului Nobel! – îşi împărtăşeşte impresiile Valérie Pécresse. Datorită acestei călătorii, m-am îndrăgostit de libertatea gândirii şi eram convinsă că anticonformismul este mai caracteristic ideologiilor de dreapta decât celor de stânga”.

Dar limba rusă totuşi am învăţat-o, spune Valérie Pécresse.

„Când am fost ministru al Educaţiei, Vladimir Putin mă suspecta că sunt un spion al Direcţiei Generale de Informaţii Externe. El credea că nu se poate să vorbeşti limba rusă şi să ai vederi de dreapta. A fost foarte suspicios„ a ironizat politicianul francez. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *