CSI / Rusia

Fost Secretar de Stat american: Prigojin i-a dezvăluit lui Putin ”cel mai dăunător lucru”, nespus de nimeni

Fostul Secretar de Stat american, Condoleezza Rice a discutat la televiunea americană Fox News despre încercarea de rebeliune condusă de Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului paramilitar Wagner, care s-a întors împotriva conducerii ruse. Rice a afirmat că Prigojin i-a dezvăluit lui Putin ”cel mai dăunător lucru” despre războiul din Ucraina.

Prigojin a încercat o insurecție armată în Rusia, în weekend, după luni de tensiune crescândă între el și Kremlin. Deși încercarea a durat mai puțin de 24 de ore, Rice a spus că remarcile lui Prigojin ar putea fi îngrijorătoare pentru Putin, potrivit Newsweek.

„Probabil cel mai dăunător lucru despre rebeliune este că Prigojin a spus ceea ce a fost nespus de cei care au susținut războiul”, a spus Rice, care a ocupat funcția de secretar de stat din 2005 până în 2009 sub președintele George W. Bush.

„Că acesta este de fapt un război care nu a trebuit să aibă loc, în care sute de mii de ruși nu au trebuit să moară, în care un milion de oameni nu au fost nevoiți să fugă din țară. Acesta, pentru mine, este cel mai dăunător lucru, pe care i l-a făcut Prigojin [lui Putin]”.

Prigojin a acuzat Kremlinul că a mințit cu privire la justificările de a invada Ucraina într-un videoclip de 30 de minute postat pe canalul său Telegram. El a spus că nimic „extraordinar” nu se întâmplă în Ucraina înainte de invazie, punând la îndoială acuzațiile lui Putin de „agresiune” ucraineană.

„Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul și președintele și spune că au existat niveluri nebunești de agresiune din partea Ucrainei și că urmau să ne atace împreună cu întregul bloc NATO”, a spus Prigojin. „Operațiunea specială a fost începută dintr-un motiv complet diferit”.

Rice a spus că remarcile lui Prigojin au „explodat” „mitul” lui Putin conform căruia operațiunea militară specială ucraineană ar putea avea efecte asupra Rusiei” și afirmația sa că a fost un „război just și necesar”.

Deși mulți lideri și experți mondiali s-au îndoit de multă vreme de justificările lui Putin pentru război – mulți considerând invazia ca o încercare flagrantă de a prelua controlul Ucrainei pentru a-și construi moștenirea – remarcile lui Prigojin sunt notabile prin faptul că este un fost aliat al președintelui rus și trupele sale au luptat alături de armata rusă în bătălii cheie de-a lungul războiului.

Pe de altă parte, Javed Ali, profesor la Școala de politici publice Gerald Ford a spus că remarcile lui Prigojin au fost ”cea mai directă respingere a afirmațiilor lui Putin de lungă durată, cum că ”operațiunea militară specială” a Rusiei este una justificată.

„Acest lucru va avea un efect dramatic asupra sprijinului popular pentru campania cu poporul rus și poate, de asemenea, să submineze moralul forțelor ruse care se confruntă acum cu o contraofensivă ucraineană”, a afirmat expertul.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *