Actualitate

Fosta notară a lui Plahotniuc – trimisă pe banca acuzațiilor. Ce pedeapsă riscă

Procurorii PCCOCS anunță că au trimis în judecată dosarul penal de învinuire a fostei notare a organizației criminale „Plahotniuc”, extrădată din Belgia, în luna iulie curent. Potrivit responsabililor, acesta este învinuită pe două capete, transmite Procuratura Generală.

„Primul vizează infracțiunea de fals în acte publice, în interesul unei organizații criminale. Al doilea capăt de acuzare ține de prezentarea, cu bună știință a declaraților mincinoase în calitatea lui de martor în cadrul unui proces penal, legate de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave. Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu amendă între 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani; iar a doua prevede o amendă între 550 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani”.

Faptele incriminate au fost cercetate direct de procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SIS.

„Oamenii legii au stabilit că notarul învinuit a acționat în interesul unei organizații criminale, pentru camuflarea faptelor infracționale ale acesteia și crearea unor piste greșite în investigațiile efectuate într-un dosar privind sustragerea mijloacelor bănești din sistemul bancar al Moldovei. Mai exact, acesta a introdus în documente oficiale date false privind perfectarea de acțiuni notariale”.

De asemenea, aceasta a fost cercetată și pentru faptul că în februarie 2018 a ascuns de la autoritatea de investigație propriile acțiuni notariale, atunci când a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar penal (din cadrul dosarelor denumite generic „Frauda bancară”).

Oamenii legii precizează faptul că dosarul în care a fost atunci audiat viza prestarea serviciilor notariale în interesul organizației criminale – fapt pe care l-a ascuns – pentru unele companii nerezidente, prin care ar fi fost spălate mijloace bănești sustrase din sistemul bancar al Moldovei.

„Pe parcursul urmăririi penale învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar după extrădarea din Belgia, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a dispus plasarea notarului în arest la domiciliu, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv” se mai menționează în nota informativă a PCCOCS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *