CSI / RusiaExterne

Fosta patinatoare Margarita Drobiazko a rămas fără cetăţenia lituaniană după ce a participat la spectacole realizate la Moscova de soţia lui Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin

Fostei patinatoare ruse Margarita Drobiazko, multiplă campioană a Lituaniei, i-a fost retrasă cetăţenia lituaniană. Un decret în acest sens a fost semnat, vineri, de preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Drobiazko a fost lipsită de cetăţenia lituaniană pentru participarea sa în cadrul spectacolelor de patinaj artistic, realizate de soţia purtătorului de cuvânt a Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează News.ro.

La 14 septembrie, Comisia pentru cetăţenie a acuzat-o pe Margarita Drobiazko că susţine regimul de la Kremlin, care a declanşat invazia din Ucraina. Astfel, membrii Comisiei au propus că patinatoarei artistice să-i fie luată cetăţenia lituaniană.

Sportiva neagă că ar fi sprijinit Kremlinul în acest război. Într-un discurs public adresat membrilor Comisiei pentru cetăţenie, aceasta a declarat că are dreptul de a nu-şi exprima poziţia dacă nu poate, nu vrea sau nu este dispusă să o facă. Soacra sportivei, şefa Federaţiei lituaniene de patinaj artistic Lilija Vanagiene a declarat, anterior, că patinatoarele „au susţinut fără echivoc Ucraina” după invazia rusă.

Parlamentul Lituaniei a iniţiat procesul de retragere a cetăţenie patinatoarei artistice Margarita Drobiazko în luna iunie 2023. Totul după ce sportiva a colaborat cu Tatiana Navka, soţia lui Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin. Patinatoarea artistică a evoluat, alături de soţul ei, Povilas Vanagas, în spectacolele „Ruslan şi Ludmila” şi „Frumoasa adormită”, realizate de Tatiana Navka, campioană mondială şi olimpică la patinaj.

Margarita Drobiazko s-a născut pe 21 decembrie 1971,  la Moscova. A început să concureze pentru Lituania în 1992, când a făcut echipă cu Povilas Vanagas. Împreună cu Vanagas, este medaliată cu bronz la Mondialele din 2000, de trei ori medaliată cu bronz în finala Grand Prix, de două ori medaliată cu bronz la Europene (2000, 2006), campioană la Skate Canada în 1999. Drobiazko a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, ajungând până pe locul 5.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *