Justiție

Fostul angajat al Ambasadei Moldovei la București, cercetat pentru abuz de serviciu, a restituit o altă parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat

Fostul consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București, pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu, a restituit săptămâna trecută o altă parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat, în valoare de 305 000 de lei. Astfel, au fost restituite peste 1.5 milioane de lei, informează Centrul Național Anticorupție (CNA), scrie Replicamedia.md.

Funcționarul a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că acesta ar fi perceput taxe de la cetățenii Republicii Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice.

În 2020, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte de la sediul Ambasadei noastre de la București în cadrul cauzei penale pornite pe abuz de serviciu.

Potrivit actului învinuirii, în perioada aflării în misiune diplomatică în funcția de consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, de la 30 ianuarie 2017 până la 1 august 2020, învinuitul a perfectat, a semnat personal și a eliberat persoanelor fizice 8929 adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești.

Din numărul total de acte, 2566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont.

În așa mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări de servicii consulare și a însușit taxele consulare și taxele aferente pentru eliberarea adeverințelor.

Respectiv, în bugetul de stat nu a fost încasată taxa consulară de 30 de Euro şi taxa aferentă de 5 Euro pentru fiecare adeverință, în total fiind calculată suma de 89 810 Euro, echivalentul a 1.796.622 lei BNM.

La data de 25 ianuarie curent, urmărirea penală a fost transmisă în adresa Procuraturii Anticorupție cu propunerea de terminare a urmăririi penale și expediere acesteia în instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție reamintește că pe data de 1 decembrie 2022, funcționarul a fost pus sub învinuire de procurorii PA, iar pe data de 2 decembrie a depus pe contul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prima parte din bani – 1 020 000 de lei, urmând să achite încă 776 626 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *