ActualitateExterne

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa face o previziune sumbră pentru Rusia

Ben Hodges, general american în rezervă şi fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat că ţintele prioritare pentru rachetele ATACMS livrate Ucrainei vor fi cartierele generale ruseşti, logistica și artileria din prima linie și din Crimeea.

Într-un interviu acordat agenţiei RBC, Hodges a remarcat că Statul Major ucrainean va găsi cele mai bune ținte pentru aeronavele F-16, care urmează să ajungă în curând în Ucraina.

După cum a remarcat generalul, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a transmis deja că Ucraina poate folosi rachetele ATACMS așa cum dorește. “Este o veste foarte bună. Nu există acele restricții ridicole cu privire la locul în care le puteţi folosi” – a afirmat Ben Hodges, relatează Rador Radio România.

Potrivit acestuia, Statul Major ucrainean va face cea mai bună alegere în privinţa ţinelor vizate de aceste rachete, fiindcă “(rachetele, n.r.) nu vor fi nenumărate”. “Trebuie să prioritizezi unde obții cel mai bun efect. Distrigerea cărei ţinte va ajuta cel mai mult Ucraina. Bineînțeles, voi aveţi şi britanicele Storm Shadow, precum şi SCALP din Franţa. Am văzut că Italia, de asemenea, și-a oferit rachetele, care cred că sunt tot Storm Shadow” – a adăugat Hodges. Generalul a declarat că o lovitură precisă la distanță mare este ceea ce, în primul rând, va face Crimeea inutilizabilă pentru forțele ruse, iar marina și forțele aeriene ale acestora nu vor putea continua să opereze de acolo, deoarece fiecare metru pătrat al Crimeii poate fi atins de aceste arme. “De asemenea, puteți submina sau neutraliza superioritatea lor numerică, prin distrugerea cartierelor generale ruseşti, a logisticii lor şi a artileriei ruse. Cred că acestea vor fi ținte prioritare” – a mai menţionat fostul comandant al trupelor americane în Europa.

Cu toate acestea, Ben Hodges nu este sigur că utilizarea ATACMS împotriva Podului Crimeii ar fi cea mai potrivită decizie. “Ar trebui să fie mult mai multe (rachete ATACMS pentru a putea ataca podul, n.r.), iar eu cred că Statul Major General ucrainean și generalul Budanov (Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, n.r.) au alte planuri pentru podul din Kerci. Folosiți aceste rachete ATACMS pentru un efect mai bun, pentru a distruge mai bine logistica, cartierul general, artileria și bazele aeriene” – a menționat Hodges.

Rolul avioanelor F-16

Generalul a comentat şi livrarea de avioane F-16 către Ucraina, subliniind că acestea sunt aeronave foarte bune. “Și nu există nicio îndoială că piloții ucraineni vor fi la fel de experimentați ca oricine din această lume pentru a putea pilota F-16. Nu aceasta este întrebarea. Chestiunea cheie va fi cum vor fi implicate, cum vor folosi forțele aeriene ucrainene aceste avioane împotriva forţelor ruse, a obiectivelor rusești etc” – a afirmat Hodges.

Potrivit acestuia, în mod sigur, rușii vor căuta avioanele F-16, “vor fi dornici să demonstreze că pot doborî F-16, ceea ce, desigur, se va întâmpla inevitabil, la un moment dat”. “Dar, din nou, eu cred că Statul Major General le va folosi în cel mai bun mod posibil, ceea ce va ajuta Forțele Armate ale Ucrainei, fie că este vorba despre doborarea rachetelor rusești ca parte a apărării aeriene comune, despre utilizarea lor împotriva țintelor logistice sau împotriva artileriei, fie că va fi sprijin pentru operațiuni la sol” – a adăugat Ben Hodges.

Acestea fiind spuse, a continuat generalul american, există multe moduri în care avioanele F-16 vor fi folosite, dar acestea nu sunt nenumărate. “Și evident că acestea nu zboară 24 din 24, au nevoie de multă întreținere etc. Cred că, probabil, vom vedea o utilizare graduală a acestora, pe măsură ce Ucraina devine încrezătoare în modul cel mai bun de a folosi aceste avioane” – a punctat generalul.(

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Problema cu Ben Hodges este ca el “s-a mai inselat” o data, cand a spus ca ucraineenii ii vor da repede inapoi pe rusi, inclusiv din Crimeea si nu s-a intamplat delco cum a spus el. Sa ma credem acum ce spune Ben Hodges ? Absolut deloc ! Generalul asta bate campii si expertiza lui a devenit spre zero, inutila.

  2. Asa cum rusii cred ca este inevitabila victoria cu trupe rusești pe teritoriul Ucrainei, alții cred ca este inevitabil ca arme sol și aer de la NATO sa le atace teritoriul, mai întâi cel ocupat de rusi din Ucraina. Apoi, daca victoria nu va fi agreata, este inevitabil ca trupe și avioane NATO sa acționeze de pe teritoriul Ucrainei împotriva țintelor de pe teritoriul rusesc. Sa vedem atunci de partea cui va fi victoria? Sa nu așteptam ca trupe și avioane NATO sa atace Rusia de pe teritoriul rusesc.

    1. Ceea ce scrii tu inseamna al treilea razboi mondial, caz in care nu exista invingatori pt ca se vor folosi rachetele nucleare. Nu stiu de ce nu analizati problema inainte de a da drumul scrisului. In fine… fel de fel de lume, cu fel de fel de idei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *