Actualitate

Fostul deputat transfug Victor Mîndru, actual consilier municipal, constatat cu avere nedeclarată

Controlul averii a fost inițiat în octombrie 2019, în temeiul unei sesizări. Procedura de control a fost extinsă pentru perioada 2015 – 2019, fiind verificate și veniturile obținute și cheltuielile realizate de către soția deputatului.

Astfel, inspectorul de integritate a identificat o diferență între averea dobândită și veniturile realizate în mărime totală de peste 300 de mii de lei, după ce a analizat toate veniturile obținute din sursele salariale, indemnizații sociale și dobânzile din toate conturile bancare de depozit și conturi de card.

O parte din sumă, în mărime de peste 149 de mii de lei a fost generată pentru anul 2015. Iar o altă sumă de aproximativ 166 de mii de lei a fost identificată pentru anul 2019 și va fi supusă acțiunii de confiscare. Suplimentar, inspectorul de integritate a stabilit că fostul deputat deține și alte bunuri decât cele înscrise în declarațiile de avere și interese personale.

Mai exact, este vorba despre un apartament cu două odăi, situat în sectorul Buiucani al capitalei și care nu a fost declarat în perioada 2016 – 2019. În punctul său de vedere oferit în cadrul controlului, subiectul a menționat că beneficiarul efectiv al acestui bun imobil ar fi fiica sa. Însă, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă faptul că fostul deputat figurează în contractul încheiat pentru furnizarea gazelor naturale pentru locuința respectivă.

Totodată, în aceleași declarații de avere și interese personale depuse, subiectul a indicat date false cu privire la venitul obținut sub formă de numerar în sumele (de 750 EUR, 9000USD și 120 mii de lei, care nu fac obiectul unor depuneri în instituțiile bancare. Pentru nedeclararea bunului imobil și datele false indicate în declarațiile de avere, ANI va sesiza Procuratura Generală.

Totodată, o acțiune de confiscare a averii nejustificate în mărime de 166 de mii de lei va fi transmisă în instanța de judecată. Fostul deputat riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat, timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Amintim că, Victor Mîndru a fost membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (2005, 2009–2015) şi deputat neafiliat (2015–2017). După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclus din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova. În prezent este consilier municipal din Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *