Politică

Fostul director al SRI, avizat pozitiv pentru postul de ambasador al României în SUA

Decizia a fost luată cu 18 voturi favorabile, un vot împotrivă și o abținere.

Maior a declarat, în cadrul audierilor din comisii, că principalele elemente ale mandatului său au fost discutate cu președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a vorbit despre importanța crucială a relației bilaterale cu SUA, arătând că aceasta s-a dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declarației Parteneriatului strategic, fiind "un element central al politicii externe și de securitate a României".

Maior a spus că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relației cu comunitatea românească. În opinia sa, comunitatea românească are un potențial enorm pentru dezvoltarea relației cu SUA.

"Consider demersul în vederea eliminării vizelor un obiectiv major al mandatului meu", a completat fostul șef al SRI.

Maior a subliniat că toate temele Parteneriatului strategic trebuie permanent adâncite, aprofundate, în dialogul strategic, politic cu autoritățile americane. El a arătat că este necesară informarea reciprocă în legătură cu evenimentele din regiune.

Fostul director al SRI a arătat că operaționalizarea scutului de la Deveselu este unul din aspectele avute în permanență în vedere.

"Un aspect care poate fi aprofundat în cadrul Parteneriatului strategic este relația economică. Este inadmisibil ca SUA să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat", a afirmat George Maior, adăugând că trebuie întreprinse acțiuni pentru a atrage investiții americane în special în domeniul IT, energie.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat pe 30 aprilie propunerea ca George Maior să fie ambasador al României în SUA.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *