Social

Fostul director SIS, Vasile Botnari – sancționat cu o amendă de 88 de mii de lei în cazul extrădării profesorilor turci

În urma unor presiuni publice, Judecătoria Chișinău a publicat, miercuri, un extras din sentința împotriva fostului director al SIS, Vasile Botnari, în cazul extrădării în Turcia a șapte cetățeni, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Din extrasul sentinței pronunțate pe 15 iulie rezultă că Botnari a fost condamnat la plata unei amenzi de 88 de mii de lei și interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani pentru abuz de putere sau abuz de serviciu „din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane”. În extras nu se precizează alte detalii, transmite Moldova.europaliberă.

Inițial, sentința a fost secretizată, iar opinia publică a aflat despre existența ei de la procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a spus însă, luna aceasta, că Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Galina Tufekci, soția unuia dintre cei șapte angajați ai rețelei de licee Orizont expulzați în 2016 a contestat decizia secretă a primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău, cerând o pedeapsă mai aspră pentru Botnari.

În acest caz, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor omului. Botnari este singurul oficial moldovean tras la răspundere, până acum. Potrivit ministerului Finanțelor citat de Ziarul de Gardă, Botnari a achitat și despăgubirile de 125 de mii de euro dispuse de CEDO pentru cei extrădați. După extrădare, profesorii turci au fost întemnițați în țara natală în cadrul unor procese considerate politice și parte a unei campanii purtate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva celor asociați cu rivalii săi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *