CSI / Rusia

Fostul lider separatist Igor Girkin a fost arestat

Fostul ministru al apărării al autoproclamatei Republici Donețk, Igor Strelkov (Girkin), a fost reținut de forțele de securitate într-un dosar de „extremism”, transmite BBC.

Girkin, împreună cu colonelul GRU Vladimir Kvachkov, a creat „Clubul Patrioților Furioși” și, după începerea invaziei rusești în Ucraina, prin intermediul acestei platforme au fost lansate în mod regulat critici dure la adresa conducerii politice și militare a Rusiei.

Timp de mulți ani, Strelkov a fost considerat de neatins, atât pentru că este un fost ofițer FSB, cât și pentru activitățile sale din estul Ucrainei în anul 2014. Evident, acesta a fost apărat în Rusia de statutul de principal acuzat în cazul prăbușirii avionului malaezian Boeing MH-17, un dosar în care tribunalul de la Haga l-a condamnat în contumacie la închisoare pe viață.

Girkin, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei. El a declarat la începutul acestui an că va intra în politică și a fost din ce în ce mai critic la adresa președintelui Vladimir Putin.

Potrivit BBC, Girkin a fost luat de la domiciliul său în jurul prânzului. Angajați ai Comitetului de Investigații efectuează o percheziție în apartamentul său. Informația despre reținerea lui Girkin a fost confirmată și de soția sa, Miroslava Reginskaia.

„Astăzi, în jurul orei 11:30, au venit la noi reprezentanți ai Comitetului de Investigații. Eu nu eram acasă în acel moment. În curând, potrivit portarului, l-au luat pe soțul meu de braț și l-au dus într-o direcție necunoscută. De la prieteni, am reușit să aflu că soțul meu a fost acuzat în temeiul articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse (extremism). Nu știu nimic despre locul unde se află soțul meu, el nu a luat legătura cu mine”, a afirmat aceasta.

Potrivit informațiilor publicației ruse RBC, reținerea a fost efectuată la cererea unui fost angajat al Grupului Wagner.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Putin se teme de contracandidati in viitoarele “alegeri” si nu doreste surprize, asa ca mai bine ii ascunde la beci pe eventualii doritori ai postului sau. Igor Strelkov (Girkin) se dorea un posibil pretendent si mai bine sa fie inabusit din fasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *