Justiție

Fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și fals în declararea averii, scapă de urmărirea penală

Urmare a unei hotărâri judecătorești, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) sunt în imposibilitatea investigării fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și fals în declararea averii, se anunță într-un comunicat al PCCOCS luni, 13 februarie.

„Cercetarea ministrului a fost inițial refuzată în 2021, de Procuratura municipiului Chișinău. În vara anului 2022, Procurorul General interimar a constatat omisiuni în activitatea procurorilor municipali și a anulat acel refuz, dispunând reluarea urmăririi penale, de către procurorii PCCOCS.

Ulterior, în octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat pornirea urmăririi penale, iar procurorii PCCOCS au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău.

Totuși, Curtea a menținut hotărârea judecătorească, cu titlu irevocabil, ceea ce face imposibilă continuarea urmăririi penale în privința fostului ministru, cercetat anterior cu respectarea drepturilor procedurale și asigurarea prezumției nevinovăției într-un dosar de îmbogățire ilicită și fals în declararea averii”, anunță PCCOCS, potrivit Ziarul de Gardă.

Audierea fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, de către procurorii PCCOCS a avut loc pe 30 iunie 2022, în prezența apărătorului acestuia.

„Atribuirea statului de bănuit a fost precedată de desfășurarea perchezițiilor pe dosar, în cinci locații din municipiul Chișinău și din republică. Acestea au fost efectuate sub conducerea procuraturii specializate și cu sprijinul Serviciului de Informații și Securitate, iar în scopul consolidării probatoriului oamenii legii au depistat și au ridicat pentru cercetări un șir de documente relevante și un dispozitiv de stocare a informației. Acestea au fost supuse examinării, în prezența bănuitului și a apărătorului acestuia”, anunță PCCOCS într-un comunicat de presă.

Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității formulării învinuirii și atribuirea altui statut pentru bănuit, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au descins miercuri dimineața, 29 iunie, cu percheziții la fostul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Ulterior, într-o reacție pe Facebook, fostul deputat PDM și ministru de Interne, Alexandru Jizdan, a spus că perchezițiile au fost efectuate la domiciliul său, acasă la mama sa și în alte câteva locații. Jizdan mai declară că acțiunile au fost întreprinse într-un dosar inițiat la data de 2 iunie 2022, cu privire la „o pretinsă îmbogățire ilicită și fals în acte, fapt care a tot fost verificat și investigat prin diferite metode de instituțiile statului, în ultimii 3 ani”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *