Externe

Fostul paznic al ambasadei din Berlin, condamnat la 13 ani de închisoare în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un fost paznic al ambasadei britanice din Berlin a fost condamnat la peste 13 ani de închisoare în Marea Britanie pentru că a adunat informații pentru Rusia.

David Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la 13 ani și 2 luni de închisoare. Instanța a constatat că Smith a colectat și a transmis informații unui stat neprietenos, care ar fi putut dăuna intereselor britanice. El va putea alege dacă să își ispășească pedeapsa în Marea Britanie sau în Germania.

Reamintim că Smith a fost reținut în vara anului 2021, după ce a fost “prins în flagrant” într-o operațiune sub acoperire. El a pledat vinovat la opt acuzații anul trecut, dar a insistat că nu a făcut rău în mod deliberat și a negat că ar fi simpatizat cu Rusia.

Ancheta a arătat că Smith a transmis personalului ambasadei și documente clasificate părții ruse, precum și fotografii din interiorul și din incinta ambasadei.

S-a aflat că acesta a criticat Marea Britanie și Germania și a vorbit în mod aprobator despre Rusia și Putin, precum și că a simpatizat cu pseudo-republicile marionetă înființate de Rusia în teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Luhansk.

Deși verdictul se referă la acțiuni comise în 2020-2021, se speculează că Smith ar fi putut începe să adune informații încă din 2018.

Costul măsurilor de restabilire a securității ambasadei din Berlin în urma acțiunilor paznicului este estimat la 820.000 de lire sterline.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *