Actualitate

Fostul secretar de stat al SUA: NATO nu a garantat Rusiei refuzul la politica de extindere spre Est

„Această poveste face parte din categoria celor complet false. În cazul în care un astfel de acord ar fi existat, la el ar fi fost participat şi James Baker (fostul secretar de stat din ianuarie 1989 până în august 1992). Am fost impreuna cu secretarul de stat Baker (în discuțiile cu Rusia), iar aşe ceva acolo nu s-a discutat”, – a spus ea.

În același timp, Condoleezza Rice a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este posibilă numai după efectuarea tuturor reformelor necesare. „În primul rând trebuie să realizeze reforme și sa ajunga la standardele NATO. În acest caz Alianta ar trebui să fie deschisă pentru aderarea Ucrainei în calitate de democrație europeană” – a spus ea.

Garanțiile NATO acordate Rusiei in ceea ce priveste de a nu se extinde in Europa de Est sunt adesea mentionate drept condiții puse de președintele URSS Mihail Gorbaciov, în schimbul acordului privind reunificarea Germaniei.

Cu toate acestea, Gorbaciov a confirmat în noiembrie 2014 că nu a existat nicio astfel de obligatie din partea NATO. „Este un mit, într-adevăr, o creație a presei” – a spus fostul lider sovietic.

Potrivit lui Putin, Rusia a gresit pentur ca nu s-a pronunta despre „interesele naționale” imediat după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *