Ultima oră

Fostul șef al CIA despre conflictul ruso-ucrainean: Acest război poate aduce iadul pe pământ

Foşti oficiali în structurile de securitate din SUA au avertizat că Rusia ar putea începe "războiul cibernetic" împotriva Ucrainei şi a Statelor Unite, în cazul în care tensiunile dintre cele două părţi continuă să escaladeze.

"Dacă vom trece la sancţiuni masive în toate sectoarele, ruşii vor riposta într-un fel", a declarat fostul şef în combaterea terorismului din SUA, Richard Clarke, care a vorbit în cadrul unei Conferinţe pe probleme de securitate cibernetică. "Ruşii nu ne pot lovi cu sancţiuni de natură economică, dar pot declanşa un cyberattack. Ne pot ataca instituţiile financiare într-un mod în care ne-ar putea face să devenim vulnerabili şi să înregistrăm pierderi masive în multe domenii", a spus Clarke.

Fostul Secretarul al Apărării, Leon Panetta, prezent şi el la conferinţă, a spus că SUA ar trebui să conlucreze cu Ucraina pentru a pregăti o apărare împotriva acestui potenţial cyberattack, relatează Huffington Post. "Am văzut cum Rusia a declanşat războiul cibernetic în Georgia. Am văzut unele elemente care au fost utilizate şi în Crimeea", a menţionat Panetta. Totodată, el a atras atenţia că cyberattack-ul va fi "câmpul de luptă al viitorului", iar Rusia este al doilea stat ca potenţial, după SUA, în acest domeniu.

"Complexitatea acestui tip de război îl face deosebit de pustiitor pentru oricine, inclusiv pentru noi. Poate aduce iadul pe pământ. Adversarii ne pot ataca prin propriile noastre sisteme informatice care gestionează reţeaua electrică, centralele nucleare, sistemul de transport, de alimentaţie cu apă, instituţiile financiare. Pot ataca orice", a avertizat Panetta.

Vorbitorii au remarcat faptul că atacurile cibernetice sunt destul de frecvente la companiile americane. La începutul acestui an, hackerii au sustras datele personale şi financiare a 110 milioane de cumpărători, dezvăluind vulnerabilitatea sistemelor de securitate ale marilor companii.

Un studiu de anul trecut al Institutului Ponemon, care a cuprins 60 de companii din diferite sectoare de activitate, a constatat că acestea s-au confruntat în medie cu două atacuri în fiecare săptămână.

Sursa: money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *