ActualitateExterne

Doliu în lumea spionajului: fostul șef al Mossadului, Zvi Zamir, a murit la 98 de ani

Doliu în lumea spionajului: fostul șef al Mossadului, Zvi Zamir, a murit la 98 de ani

Zvi Zamir, unul dintre cei mai celebri lideri ai Mossadului, a murit marți, la vârsta de 98 de ani, a informat Biroul de presă al premierului Benjamin Netanyahu printr-un mesaj de condoleanțe, în care a remarcat că sub conducerea sa, în anii 1968-1974, “Mossadul a desfășurat operațiuni îndrăznețe, pentru a colecta informații secrete și pentru a dejuca atentat”, relatează Rador Radio România.

Printre acestea, “operațiunile întreprinse în întreaga lume împotriva organizației palestiniene Septembrie Negru, responsabilă de uciderea sportivilor israelieni la München” în timpul Jocurilor Olimpice din 1972. Biroul lui Netanyahu a reamintit, de asemenea, contribuția foarte importantă a lui Zamir atunci când, în iminența războiului de Yom Kippur (1973), a reușit să obțină avertismente esențiale de la informatorul său, numit în cod “Îngerul”: omul de afaceri egiptean Ashraf Marwan, care activa în cercul președintelui Anwar Sadat.

”Sub conducerea lui Zamir, Mossadul a suferit schimbări profunde, care se resimt și astăzi”, afirmă biroul de presă al premierului Netanyahu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *