ROMÂNIA

FOTO. 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării (România)

Rezervația Biosferei Delta Dunării găzduiește, de fapt, unul dintre cele mai mari ecosisteme din lume și face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Delta Dunării are a treia cea mai mare biodiversitate din lume, după Marea Barieră de Corali a Australiei și Insulele Galapagos din Ecuador.

1. Mila 23

Mila 23, un sat în comuna Crișan din județul Tulcea, este divers, dar în mare parte populat de lipoveni, urmași ai rușilor care au fugit din cauza persecuției religioase în secolul al XVIII-lea. Lipovenii sunt cunoscuți ca fiind pescari nemaipomeniți, iar istoria lor este bogată.

Atunci când satul Mila 23 a început să fie populat, Brațul Sulina măsura deja 37 de kilometri. Totuși, multe s-au schimbat de atunci, însă numele satului a rămas același. De asemenea, comunitatea de pescari este cunoscută pentru că este locul de naștere al lui Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice.

2. Pădurea și satul Letea

Aceasta este cea mai veche rezervație naturală din România, datând din 1938. De asemenea, pădurea Letea este și cea mai nordică pădure subtropicală a Europei. Pădurea Letea este o adevărată bijuterie a naturii și merită cu siguranță mai multă atenție din partea turiștilor. Este într-adevăr unul dintre locurile care merită văzute măcar o dată în viața în Delta Dunării.

3. Cetatea Enisala



Aceasta este singura fortăreață medievală din Dobrogea și se află în apropiere de localitatea Enisala. Numele actual al cetății și al satului provine din limba turcă, „Yeni Sale”, ceea înseamnă „Sat nou”. Cetatea a fost construită în secolul al XIV-lea și avea ca scop pentru supravegherea navelor din Marea Neagră. La acea vreme, Marea Neagră ajungă până la cetate și tocmai de aceea era un important punct de apărare și comerț.

4. Comuna Sarichioi

Comuna Sarichioi este cunoscută ca o locație idilică, situată lângă Lacul Razim, o lagună imensă de apă dulce din apropiere de Marea Neagră. Comuna este cunoscută pentru comunitatea vastă de lipoveni. Este mai ușor pentru turiști să ajungă în Sarichioi decât în zonele mai sus menționate. Totuși, turiștii pot călători cu autobuzul din Tulcea sau pot ajunge în comună cu ușurință cu autoturismul personal.

5. Insula Sacalin
Insula Sacalin este cea mai nouă insula formată în Europa și este situată foarte aproape de Brațul Sfântu Gheorghe. Cel mai bun loc de pornire spre insula este chiar în satul Sfântu Gheorghe. Acesta are o populație de aproape 800 de oameni și este un sat pescăresc din sudul Deltei Dunării. Insula Sacalin este de o frumusețe izbitoare, însă este accesibilă doar cu barcă și nu este populată de oameni. Totuși, multe specii de păsări pot fi observate aici.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *