Politică

FOTO. Adunarea parlamentară Euronest cere negocieri de aderare a Moldovei la UE până la sfârșitul anului: Au votat și eurodeputați

Adunarea parlamentară Euronest a votat, alături de mai mulți europarlamentari. O rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei până la sfârșitul lui 2023, anunță Sigfried Mureșan, scrie Realitatea.md.

Solicitarea se adresează Comisiei Europene și Consiliului UE, ca să facă demersurile necesare pentru începerea procedurilor. Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată cu 36 de voturi pentru. Au fost doar un vot împotrivă și o abținere.

„În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”, susține europarlamentarul.

Astfel, potrivit rezoluției, semnatarii consideră necesară stabilirea unor termene clare pentru închierea negocierilor de aderare până la sfârșitul deceniului. 

„Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din vecinătatea estică”, notează Mureșan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *