ExterneROMÂNIA

FOTO. ALERTĂ în Bulgaria. O dronă kamikaze a căzut într-o localitate aflată la aproape 35 de km de granița cu România

O dronă kamikaze a căzut noaptea trecută în Bulgaria, la marginea unei localități din nord-estul țării, la aproximativ 35 de kilometri de granița cu România.

Autoritățile de la Sofia nu știu dacă aparatul de zbor aparține Ucrainei sau Rusiei, dar spun că încărcătura explozivă nu s-a detonat pentru că aterizarea a fost una destul de lină, transmite Digi24.ro.

Jurnaliștii bulgari scriu că drona are trei metri lungime, iar bomba – aproximativ 50 de centimetri.

Zona a fost izolată, în timp ce geniștii au fost trimiși la fața locului, să dezamorseze încărcătura explozivă.

Radoslav Rusev, bărbatul care a alertat serviciile de urgenţă şi a făcut fotografiile dronei, a explicat la Televiziunea Naţională că, după aproape 12 ore, nu există nicio anchetă în acest caz.

„Am văzut bomba pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Am alertat serviciile de urgenţă la ora 21:40 aseară. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepţia faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Aşteptăm de zece, unsprezece ore ca să se întâmple ceva”, a declarat Radoslav Rusev.

Primarul comunei Şabla, Marijan Zhechev, a explicat că se aşteaptă sosirea unei echipe de la Ministerul Apărării.

„Aseară, în jurul orei 21:30, am primit un telefon care spunea că există un obiect similar adus de valuri. Începând cu ora 22:10 aseară, zona a fost izolată. Acţiunea în acest moment este un ordin de a izola zona pentru a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor care locuiesc în zonă până la sosirea autorităţilor Ministerului Apărării”, a declarat Zhechev.

Fiind întrebat dacă se cunoaşte originea dronei, primarul din Shabla a comentat că „din ceea ce se poate vedea de la distanţă, este una dintre cele folosite în războiul din Ucraina”.

Drona se află chiar lângă portul de agrement al satului.

„Din fericire, în acest moment bate vântul şi nicio barcă nu a ieşit încă în larg”, a declarat Georgi Todorov, unul dintre primii localnici care au văzut drona în această dimineaţă.

O echipă specializată din cadrul Forţelor Navale va efectua recunoaşterea şi eliminarea obiectului găsit în Tyulenovo, a anunţat Ministerul Apărării.

O echipă modulară de eliminare a muniţiilor de la Baza navală din Varna a fost activată în această dimineaţă, în urma unui raport privind găsirea unei părţi dintr-o dronă de care era ataşat un obiect asemănător cu muniţia.

Obiectul a fost descoperit noaptea trecută în zona docului pentru ambarcaţiuni din Tyulenovo.

Echipa de specialişti formată din cinci militari a plecat la ora 6:10 în această dimineaţă.

La faţa locului, echipa specializată va efectua o recunoaştere a obiectului, după care se va lua o decizie cu privire la locul unde va fi eliminat.

Militarii acţionează după ce au primit o solicitare din partea guvernatorului regional al regiunii Varna şi din ordinul şefului apărării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *