IT&C

(FOTO) Arhitecții clujeni propun izolarea blocurilor cu lână de OAIE

Pe masa conslierilor clujeni a ajuns un proiect de înverzire urbană inedit. Arhitecții biroului RAUM propun ca blocurile să fie termoizoltate cu lână de oaie sau cânepă, motivând că acestea sunt materiale organice ieftine, ecologice, de proveniență locală, cu o capacitate de izolare termică superioară polistirenului.  De altfe, lâna este folosită cu acest scop în Germania de 15 ani, iar în 2003, UE l-a recunoscut ca material de construcție. 

Lana de oaie este, de altfel, folosit ca izolatie pentru cladiri de mai bine de 15 ani in Germania. Inca din 2003, a fost aprobata ca material de constructii in Uniunea Europeana.

Proiectul prevede de asemena transformarea blocurilor gri în grădini verticale, care, pe lângă faptul că ar îmbunătăți calitatea vieții, vor contribui la izolarea termincă și acustică a apartamentelor. Stratul de vegetație ar proteja și împotriva razelor ultraviolete și a ploilor acide. În acest scop, s-ar putea alege mai multe tipuri de plante: viță sălbatică, salcâm cațarator, trambita sau caprifoi. 

În studiul prezentat este inclus un tabel de costuri pentru o investiție de acest fel. Un metru pătrat de fațadă înverzită ar costa 108,85 de lei românești. 

Sursa: Ziarul de Cluj

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *