Actualitate

FOTO: Chevron suspendă din nou temporar activităţile de explorare de la Pungeşti, după noi proteste

Chevron România anunţă din nou suspendarea temporară a activităţilor de explorare din Siliştea, comună Pungeşti (judeţul Vaslui) după noi proteste care au avut loc sâmbătă. Câteva sute de protestatari – în jur de 400, potrivit Mediafax – adunaţi în comună vasluiană Pungeşti au rupt, sâmbătă la prânz, cordonul de jandarmi şi au pătruns pe perimetrul Chevron unde muncitorii lucrau pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist. "Chevron confirmă astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comună Pungeşti, judeţul Vaslui, că urmare a condiţiilor nesigure de lucru generate de activităţile ilegale şi violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Poliţia Vaslui în legătură cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastră", anunţă compania într-un comunicat.

Ora 18:50 Compania Chevron a depus o plângere la Poliţia Vaslui, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, protestatarii adunaţi în zona în care societatea îşi desfăşoară activitatea au distrus aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deţinut la Pungeşti, dar şi o parte din utilajele companiei, informează Mediafax.

Ora 17:35: 22 de protestatari de la Pungeşti, duşi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, unde au fost audiaţi. 14 dintre ei au fost acuzaţi de ultraj şi tulburarea ordinii publice, 7 persoane au fost amendate.

"22 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui în vederea stabilirii identităţii acestora şi adoptării măsurilor legale. Pentru 14 dintre acestea s-au întocmit actele de constatare pentru săvârşirea unor fapte de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapta prevăzută şi sancţionată de Codul Penal. Pentru o persoană au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii unei fapte de port ilegal de armă albă, conform legii 61/1991 republicată, iar 7 persoane au fost sancţionate cu amendă (valoarea acestora este între 500 şi 5000 de lei ) pentru fapta de participare la o adunare publică nedeclarată urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine, fapta prevăzută de art. 26 alin 1 lit.d), din Legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", se arată într-un comunicat al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, citat de Agerpres.

Ora 16:42: Jandarmii au început, sâmbătă după-amiază, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor rămaşi în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului participanţii la protest au folosit materiale pirotehnice, anunţă Mediafax. Somaţi în prealabil de către jandarmi printr-o portavoce, protestatarii au început să fie controlaţi corporal de către jandarmi, cu ajutorul poliţiştilor, chiar într-una din barăcile improvizate.

"Va rugăm să părăsiţi zona, o parte dintre dumneavoastră au comis infracţiuni, s-au folosit materiale pirotehnice împotriva forţelor de ordine. Va rog să va legitimaţi, se vor face percheziţii corporale", a anunţat un ofiţer de la Jandarmerie prin intermediul unei portavoci.

O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţă, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.

Mulţi dintre manifestanţi au fost evacuaţi deja din zona unde au avut loc protestele, ei fiind duşi la aproximativ jumătate de kilometru distanţă, unde Jandarmeria a format un control de-a latul şoselei pentru a bloca accesul altor persoane în zona respectivă.



La ora transmiterii acestei ştiri, în zona unde sunt amplasate corturile şi barăcile improvizate se mai află aproximativ 70 de persoane.

Într-un comunicat de presă citat de Mediafax, Jandarmeria susţine că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţă, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera. O parte dintre manifestanţi au povestit însă cum au fost urcaţi în dube de către jandarmi, iar un tânăr a ajuns cu Ambulanţă SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, el susţinând că a fost agresat de forţele de ordine.

"Astăzi, 7 decembrie 2013, pe timpul desfăşurării unei manifestări religioase în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, participanţii au devenit violenţi, au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au distrus aproape în întregime un gard împrejmuitor aparţinând unei societăţii private. Această acţiune depăşeşte cadrul legal al unei adunări publice, aşa cum reglementează Legea 60 din 1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", se arată în comunicatul citat.

Sursă citată mai precizează că în continuare se vor adopta măsuri specifice pentru identificarea persoanelor care au săvârşit fapte ilegale, misiunea Jandarmeriei fiind de a asigura în continuare ordinea şi liniştea publică, ea recomandând cetăţenilor să respecte legea şi avertizând că va interveni dacă această va fi încălcată.

Redăm integral poziţia oficială a Chevron:

"Chevron confirmă astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comună Pungeşti, judeţul Vaslui, că urmare a condiţiilor nesigure de lucru generate de activităţile ilegale şi violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Poliţia Vaslui în legătură cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastră.

Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi.

Chevron nu tolerează violenţă sub nicio formă şi îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continuă dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale.

Prin urmare, compania noastră a suspendat temporar activităţile pentru a se asigura că orice lucrare efectuată se poate face în condiţii de siguranţă pentru comunitate şi pentru angajaţii săi.

Chevron a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea.

Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm."

Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zona prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, anunţă Mediafax.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comună Pungeşti, vizavi de suprafaţă de teren luată în concesiune de către Chevron.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandermeria apară hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungestiul apărăm".

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poartă suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Oamenii au început să tragă de gardurile imprejumuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron.

În cele din urmă, protestatarii adunaţi la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile imprejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără că forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zona sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de lupta, scuturi şi bastoane.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric protestatarilor care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile. Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

Protestatari ridicaţi de jandarmi pentru a da declaraţii

Între timp, în zona au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu uniforme de lupta, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţă protestatarilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

Un tânăr din rândul protestatarilor a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13:00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, el susţinând că ar fi fost agresat de către forţele de ordine. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se află pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii. Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei. La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmii, care îi iau cu forţă de pe jos şi îi trag pe marginea şoselei, însă aceştia se întorc şi se întind la loc pe asfalt.  

Sursa: hotnews.ro
Foto: http://mikiduta.blogspot.ro/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *