Lumea

FOTO: China cea eternă

Două cifre ce descriu realitatea cetățeanului chinez, care trăiește într-o țară uriașă ce s-a dezvoltat incredibil de rapid în 2003, PIB-ul constituia 1,6 trilioane, adică e vorba despre o creștere de peste patru ori în doar zece ani. Noua conducere a Chinei are ca scop dublarea produsului intern brut până în 2020 și încurajează reformele de urbanizare și deci creștere a consumului. Infrastructura rutieră din regiunea Beijingului sau a Shangaiului depășește cu mult orice nod rutier din Uniunea Europeană. O călătorie cu trenul de aproape 500 km, similară cu distanța Chișinău-București, în China durează cam o oră jumătate cu un tren de mare viteză, produs în China, ce depășește 300 km/h. Prețul e unul mic pentru chinezi – 30$. Apropo, în marele orașe (Beijing, Shanghai, Hong-Kong) salariul mediu e între 1000$ și1200$.

Având în spate o istorie incredibilă și o civilizație fascinantă, China de azi încearcă prin muncă și reforme să fie cea mai puternică țară din lume.

Redacția TIMPUL mulțumește Ambasadei Republicii Populare Chineze și Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze pentru oportunitatea de a vizita Capitala Beijing, orașele Jinan, Qufu și Shanghai.

Silviu Tănase
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *